Az igazi tésztának lelke van: így készül az olaszok kedvence

Ahogy a legtöbb tészta szerte a világon, az olasz változat is lisztből, tojásból és sóból áll. Aki kóstolt már eredeti recept alapján készültet, tudja, hogy van benne valami különleges. Talán az arányok pontossága, talán készítő gondossága vagy a főzés az oka, de az igazi itáliai tésztának szinte lelke van. Lássuk, hogy készül sokak kedvence!

Hozzávalók

A 3 hozzávaló tehát a liszt, a tojás és a só. 100 g liszthez kell hozzátenni egyetlen tojást, ezt alapszabályként meg is jegyezhetjük. Amennyiben sok gyúrás után sem veszi fel a lisztet a massza, egy kicsi vizet is tehetünk hozzá. Előfordulhat ugyanis, hogy a tojások túl kicsi mérete miatt nem áll össze megfelelően.

Elkészítés

A gyúrás történhet tálban vagy deszkán is. A lényeg, hogy szobahőmérsékletű legyen a felület. A hozzávalókkal is szobahőmérsékleten dolgozzunk!

Gyúrjuk addig az összetevőket, amíg sima masszát nem kapunk. Szükség esetén adjunk még hozzá lisztet vagy vizet!

Szaggatás

Rengeteg típusa és formája van az olasz tésztáknak. A vendéglátóipari gépek éttermeknek nagy segítséget nyújtanak a szabályos szaggatásban, azonban az otthoni munka ezek nélkül elég fárasztó lehet. A legegyszerűbben talán a metélteket készíthetjük el, de talán ezekhez is érdemes gépet beszerezni.

Kifőzés

A következő lépés maga a főzés. Kimondottan lényeges a víz és a só aránya. Rövid tészták 100 grammját 1 liter vízben, 10 gramm sóval főzzük! Hosszúakat pedig 1,5 liter vízben, 7 gramm sóval!

További irányelvek:

  • Sokat ne főzzünk egyszerre!
  • A sót csak forráskor tegyük hozzá!
  • Egyszerre dobjuk a vízbe a tésztát!
  • Főzés közben néhányszor kevergessük!
  • Ha frissen gyúrtuk, akkor 2-4 perc alatt kész!
  • Kóstolgassuk, mielőtt leszűrjük!
  • Akkor szűrjük le, amikor opálos nyomot látunk a tészta közepén!
  • Szűrés után azonnal tálaljuk!

További érdekesség, hogy az olajat az olaszok teljesen kihagyják a történetből. Szerintük főzéshez egyáltalán nem kell. Ha pedig azonnal tálaljuk az ételt, akkor nem is ragad össze.

Összefoglalva: Az olasz étkek egyszerűnek tűnnek, de szívünket-lelkünket bele kell adnunk elkészítésükbe. A tészta hozzávalóinak arányán, valamint a főzésen múlik szinte minden. Bátran próbálkozzunk otthon, előbb-utóbb megérezzük, milyen, ha az ételnek lelke van.