Vízszigetelés profi alapanyagokkal

A vízszigetelés általában két okból merül fel, mint téma: amikor építik a házat vagy amikor már elkészült, de a szigetelés nem sikerült valami jól és beázik, vizesedik.  Ennek számos oka lehet és természetesen mindig van rá megoldás is.

Honnan érkezik a nedvesség a falba?

Az első lépés annak megállapítása honnan származik a víz: talajszint alatti, talajszint feletti vagy csapadékból származó. Azért nagyon fontos ezt tisztázni, mert a megfelelő szakember kiválasztásához elengedhetetlen tudni az okot. Különböző okok más és más szakembert, technológiát, anyagot és szaktudást igényelnek.

Széles körben elterjedt tévhit, hogy a víz ártalmas a falakra, ezért szivattyúzással harcolnak ellene, ez azonban óriási károkat okoz a házat körülvevő talaj szerkezetében és mozgásában. A víz akkor ártalmas, ha felkúszik a kapillárisokon keresztül a falba, ami emiatt átnedvesedik, aminek következtében begombásodik. A nedves falon elszaporodó gomba káros lehet az egészségre. Tehát nem maga a víz a veszélyes, hanem a vizes fal, így a fal vizesedését kell megakadályoznunk vagy ha már vizes akkor a kiváltó okot megszüntetnünk.

 Új ház építése: vízszigetelés

Új ház építésekor a vízszigetelés több építési fázisban központi kérdés. Egyrészről az épület szerkezetét, a belső falakat, az erkélyt, teraszt, a belső terekben a vizes helyiségeket, konyhát, fürdőszobát esetleg, ha van akkor a szaunát is vízszigeteléssel kell ellátni. Külső vízszigetelésnél a legkorszerűbb szigetelőanyag a folyékony gumi. Mellette szól könnyű használata és hogy több színben is elérhető, ami jelentősen növeli az esztétikai értékét. Vízszigetelésre emellett használnak még bitumenes szigetelőanyagot és purhabot is.

Új építésnél elméletben nem okoz gondot a megfelelő vízszigetelés megoldása, de a nagyfokú precizitás elengedhetetlen. Kiemelten fontos odafigyelni az illesztésekre, megvizsgálva minden apró négyzetcentimétert. Ha bárhol apró sérülés található akkor azt mindenképpen ki kell javítani, hogy később ne okozhasson nagyobb gondot.

Régi építésű ház vízszigetelése 

Utólagos vízszigetelés szükségessé válása estén nem törvényszerű, hogy az eredeti kivitelező trehány munkát végzett. Előfordulhat ugyan, hogy valóban kimaradt a vízszigetelés, vagy csak felületesen végezték, de törvényszerű, hogy bizonyos idő elteltével ezek a szigetelések elöregszenek, berepedeznek, ami melegágya a beázásoknak. Mint minden, amit nem kímél az idő vasfoga, a vízszigetelés is karbantartásra szorul bizonyos időközönként és a lapostetőkre hangsúlyozottan érvényes. Ha a probléma már létezik akkor nagyon fontos, hogy kiváló minőségű alapanyagokkal és a megfelelő szaktudással rendelkező szakemberrel javíttassuk ki a vízszigetelésünket. A folyékony gumi vízszigeteléssel biztos nem fogunk mellé.

Számos eljárás közül választhatunk a már említett folyékony gumi mellett rendelkezésre áll a bitumenes vízszigetelés, valamint a szórt purhab vízszigetelés is. A fal vízszigetelési eljárások közül választhatjuk a lemezbesajtolát is ami igen gazdaságos megoldásnak számít. Ez esetben egy acéllemez vágja el a falban a felszivárgó víz útját. Hátránya, hogy csak az adott lakószintet védi, valamint csak fél méterrel a talaj szintje fölött alkalmazható. Az ez alatti részen sajnos megmarad a probléma.

Szintén félmegoldás az elektrokinetikus eljárás is, ami szintén gazdaságosnak számít és csupán az eljárás alá vont lakószintet védi meg a nedvesedéstől. Itt az elektromos feszültségkülönbségek megszüntetésével akadályozzák meg a nedvesség felfelé áramlását.

Választható az injektálás is, ami egy vegyszeres falszigetelési eljárás, amelynek során különböző oldatokat injektálnak a falba. Az oldatok módosítják a fal pórusszerkezetét, ennek hatására száradni kezd. Az ehhez szükséges időre hatással van a fal vastagsága, a nedvesedés mértéke, a falazat anyagösszetétele, minősége, a levegő hőmérséklete, nedvességtartalma, tájolása. Bármelyik eljárást választjuk a szigetelést a falazat teljes egészén el kell végezni, mert csak így akadályozható meg a későbbiekben a további nedvesedés.