10 praktikus tipp a helyes ágynemű választáshoz!

Az évszakváltással kedvet kaptál a hálószobád felújításához? Itt a tökéletes pillanat! Válaszd ki gondosan a kiegészítők minden elemét, a matractól a párnahuzatig semmit sem szabad a véletlenre bízni, ha azt szeretnéd, hogy éjszakáid valóban regenerálóak legyenek.

Íme tehát néhány hasznos tanács az igényeidnek leginkább megfelelő ágynemű kiválasztásához: pamut vagy vászon? Milyen gyakran kell cserélni őket? Mosási hőmérséklet? Mi a teendő, ha atkaallergiában szenvedsz? Mindegyik kérdésre választ kapsz. Az ágyneműhuzatok online vásárlásához is kapsz ötletet.

10 praktikus tipp ágynemű választáshoz!

1. Melyik az ideális ágyneműhuzat?Azonnal zárjuk ki az akril anyagokat tartalmazó anyagokat; a pamut mindig nyerő választás, puha tapintású és finom a bőrön, ideális társ minden évszakban. Míg a lenvászon inkább nyárra való, hűvös és még légáteresztő is.


2. Párna, takaró vagy paplan?


A mérsékelt évszakokban és télen az ágyban is, akárcsak a ruházat esetében, a „hagyma” módszert érdemes választani. A hálószobában a hőmérsékletet 18 és 20 °C között kell beállítani, és a pizsama melegségétől függően, takarók eltávolításával vagy hozzáadásával lehet beállítani a kellemes hőmérsékletet.

3. Ha szereted a praktikumot…


Akkor biztosan nyerő választásod lesz a paplanhuzatban lévő paplan, amely helyettesítheti a lepedőt, a paplant és az ágytakarót!

4. Tollak vagy sem?


A világ minden táján nagyon elterjedt a hálószobákban, de néha etikai, néha praktikus okokból sokan döntöttek úgy, hogy elhagyják a természetes tollat, és a szintetikusat választják.

A természetes tollak ugyanis hajlamosak arra, hogy néhány év alatt könnyen tönkremenjenek, ráadásul atkaallergia esetén soha nem szabad őket választani.


5. Milyen gyakran kell mosni az ágyneműt?A szakértők egyértelművé tették: az ágyak vonzzák a baktériumokat és gombákat, amelyek többnyire ártalmatlanok, de allergiát és arcüreggyulladást válthatnak ki. Ezért az ajánlás szerint hetente egyszer kell ágyneműt cserélni.

6. Milyen hőmérsékleten?


Legalább 60 °C-on, ha meg akarsz szabadulni a baktériumoktól, atkáktól és szennyeződésektől!

7. Ne tárold őket nedves helyiségben!Ha atkaallergiában szenvedsz, jó szokás, hogy ugyanazt a lepedőt azonnal kimosod és újra felhasználod, így nem hagyod, hogy a szekrényben újra benépesüljenek az atkák. Ugyanez történik, ha műanyag zacskóban tárolod az ágyneműt, mivel a nedvesség az atkákkal együtt felhalmozódik.8. Jól szárítsd meg, mielőtt elrakod!


A szárítást is mosószárítóban kell végezni, hogy elkerüljük a pollenek és a levegőben jelen lévő finom por összegyűjtését.

9. Milyen gyakran kell kiszellőztetni az ágyat?Minden reggel! Ne ragadjon el a lelkesedés, hogy amint felkelsz, azonnal beágyazol, hogy rendben lásd a szobát. A tested által felszabaduló nedvesség ott maradna, és az ágy azonnal ideális terep lenne az atkák és baktériumok elszaporodásához!


10. Kezd el már most a helyes döntéseket meghozni


Az otthon-konyha.hu lakásfelszerelés webshopban találsz számos ágyneműhuzatot és még sok más kiegészítőt a hálószobádhoz, amik nélkülözhetetlenek lesznek.