Mire jó a rajzelemzés?

A rajz és a festés egy fajta önkifejezés. A rajzelemzés során ezt elemezzük, éppen úgy ahogyan a grafológia a kézzel írt szöveget. A rajzelemzés mint tudomány, a rajzolóra és annak személyiségére reflektál.

Képet ad a fejlődésről

A rajzelemzés segíthet az óvónőknek, pedagógusoknak, pszichológusoknak vagy a szülőknek, hogy képet kapjanak a gyermek fejlődéséről. Abban is támpontot adhat, ha valamilyen trauma érte a gyermeket, és a viselkedésén nem vehető észre, mert magába zárja a feszültséget.
Mindannyian mások és mások vagyunk. Nincs két egyforma ember. A térérzékelésünk, a motorikus képességeink, a szociális fejlődésünk különböző utakon halad. Ez az oka annak, hogy nincs két egyforma vonal, rajz és alakzat, amit papírra vetünk kivéve, ha szándékosan másolunk.  

  • A rajzelemzés előtt a szakembernek tudnia kell a rajzoló, nemét, életkorát, azt, hogy van-e valamilyen vizuális zavara a rajz készítőjének, például színtévesztés vagy gyengénlátás.
  • Mi az, ami ihlette a rajzot?
  • Trauma, sikerélmény vagy csupán időtöltés miatt készült és mennyi idő állt a rendelkezésre az elkészítéshez?
  • Nyugodt körülmények között készült-e a rajz?

Elegendő információ birtokában, pontos analízis

Minél több információ áll a rajzelemző rendelkezésére az alkotóról és a körülményekről, annál pontosabb analízist tud végezni. A különböző kultúrájú, etnikumú rajzoló is különböző eredményt fog produkálni. Előny, ha erről is van információja az elemzőnek.
A grafológia esetében is minden vonal, figura, perspektíva és javítás, illetve satírozás számít. A rajzelemzésnél ugyanígy fontos minden részlet és motívum, mert közelebb visz a rajzoló személyiségéhez és a megoldani valóihoz. A rajzok a gyermek és felnőtt esetében is tükrözik az alkotó személyiségét, érzelmi és lelkiállapotát, a fizikai állapotát, a kapcsolatait, viszonyát a világhoz.

Mire figyeljen az amatőr rajzelemző

Akit érdekel a pszichológia és a művészet kombinációja, érdekes dolgokat tudhat meg saját maga a családtagja, vagy barátja lelkében rejtőzködő dolgokról.

Vonalak és alakzatok

Fontos megfigyelni, mekkorák a rajzolt alakzatok. Ha a papírhoz képest kicsik, az alacsony önértékelésre utal, ha nagyok az túlzott önbizalmat jelez. A szögletes formák makacsságot jelezhetnek, a gömbölyded vonalak simulékony, alkalmazkodó személyiségre utalnak. A lendületes vonalvezetés magabiztosságot, a bizonytalan vonalak szorongást tükröznek.
Az alakzatok távolsága is számít a rajzon, mert a távolságtartásra utal, amely a családrajzokon igazán árulkodó. A családrajzokon számít a családfő mérete, hozzá képest az anyáé, és az is hol helyezkednek el. Milyen méretűre rajzolta magát az alkotó, és minden családtag szerepel-e a rajzon.

A színek jelentősége

Az alakzatok mellet a színek is fontosak. Ha a rajzoló nem használ színeket, pedig kapott rá lehetőséget a mögött fel nem dolgozott trauma, feszültség, szomorúság állhat. A sok és harsány szín használata azt jelenti, hogy az alkotó megéli az érzelmeit. A lágy, finom színezés visszafogott személyiségre utal, aki nehezen mutatja ki az érzelmeit.
A vonalakon túlfutó színezés a szabályok áthágására való hajlamot mutatja.

A rajzelemzés számos ponton hasonlít a grafológiára, bizonyos pontokon túl is mutathat rajta és a kronobiológia elemzést is jól kiegészíti. Remekül hasznosítható a pszichológia, a pszichiátria, a tanácsadás és az oktatás területén. Azok számára is segítség, akik az önismereti útjukon való haladáshoz keresnek támpontokat.