2024-et már új munkahelyen kezdenéd?

Munkakeresés közben ha jelenleg is van állásod,  különféle kihívásokkal szembesülhetsz. A kötelezettségeid összehangolása komoly logisztikai nehézséget okozhat, és a jelenlegi munkaadód előtti titoktartás is nehézségbe ütközhet. Belső konfliktus forrása lehet a váltás iránti vágy és a megszokott környezet biztonságának elvesztése.

Honnan tudhatod, hogy eljött a váltás ideje?

A kiégés jeleit fedezed fel magadon, folyamatos fáradt , motiválatlan vagy.
A teljesítményed alatta marad az elvártnak, és úgy érzed jelenlegi munkádban nincs lehetőséged fejlődni. Egészségügyi problémáid vannak, amelyek a   munkáddal kapcsolatos stresszel vannak összefüggésben. Úgy érzed, hogy más helyeken jobban ki tudnád aknázni a képességeidet. Az álláskeresés gyakran hosszadalmas és kihívásokkal teli folyamat, de jól megválasztott stratégiával és tippel megnövelheted az esélyeidet a sikerre.

6+2 Tuti tipp a sikeres álláskereséshez

1. Az önéletrajz (CV) elkészítésekor fontos, hogy tiszta, strukturált és könnyen olvasható legyen. Az elkészítéséhez használhatsz önéletrajz sablont, amelyet személyre szabva használhatsz .
Amikor önéletrajzot készítesz, gondoskodj arról, hogy minden információ naprakész és pontos legyen, emellett rövid és tömör, ne haladja meg az egy oldalt, kivéve, ha hosszú szakmai múlttal rendelkezel. A lényeg, hogy a munkáltató gyorsan megtalálja azokat az információkat, amelyek a legrelevánsabbak a betöltendő pozícióhoz. Nézz utána alaposan a kiszemelt cégeknek és a kiszemelt pozíciónak.

2. Az önéletrajzodat és motivációs leveledet mindig szabd személyre az adott álláshoz, kiemelve azokat a készségeidett és tapasztalataidat, amelyek a legrelevánsabbak az adott pozícióhoz.
Győződj meg arról, hogy az online profiljaid, különösen a LinkedIn, frissítve vannak és professzionálisan mutatják be a képességeidet és tapasztalataidat. Használd ki az online platformokat a hálózatépítésre és kapcsolódj az iparági szakemberekhez.

3. Készíts listát a célcégekről, ahol dolgozni szeretnél, és kövesd őket a közösségi médiában, hogy naprakész legyél az új álláslehetőségek vonatkozásában.
Fejleszd tovább a szakmai készségeidet és tudásodat online kurzusok, tanfolyamok és szakmai továbbképzések segítségével. Ez nem csak növeli az esélyeidet a piacnál, de kiemeli az önéletrajzodat is. Legyél nyitott új lehetőségekre és bátran lépj ki a komfortzónádból. Néha egy váratlan lehetőség remek új irányt adhat. Legyél felkészült az interjúkon. A tájékozott jelentkezők nagyobb eséllyel tesznek jó benyomást.

4. Legyél kitartó és maradj pozitív. Az elutasítások részei a folyamatnak, de minden tapasztalatból tanulhatsz és tovább fejlődhetsz. Ha nemet kapsz, kérj visszajelzést a jelentkezéseddel kapcsolatban. Ez értékes információkkal szolgálhat arra vonatkozóan, hogyan javíthatsz a jövőben.
Tartsd nyilván az állásokra való jelentkezéseidet, az interjúk és kapcsolatok adatait egy táblázatban vagy adatbázisban. Ez segít abban, hogy szervezett maradj és időben reagálj minden lehetőségre. Az önéletrajz sablon minden pontját használd.

5. Építs ki erős személyes márkát, amely tükrözi szakmai érdeklődésedet, értékeidet és céljaidat. Ez magában foglalhat egy professzionális blogot, portfóliót vagy aktív részvételt szakmai fórumokon.
Legyél proaktiv, ha nagyon érdekel egy cég, de jelenleg nincs szabad pozíció, lépj kapcsolatba velük. Mutasd be, hogyan tudnál hozzájárulni a cég sikeréhez, és jelezd, hogy nyitott vagy a jövőbeni együttműködésre.

6. Minden kommunikációs csatornán (e-mail, LinkedIn üzenetek, telefonhívások) legyél udvarias, és fejezd ki magad választékosan. Ezzel jó első benyomást keltesz.
Mindig küldj köszönőlevelet vagy üzenetet interjúk, segítség vagy tanács után. Ez jó modorra vall, és megszilárdítja a kapcsolatokat.
A megfelelő kommunikációval javíthatod az álláskeresési esélyeidet, és támogató kapcsolatrendszert építhetsz ki.
Engedd meg magadnak a pihenést, és keress támogatást barátoktól, családtól vagy szakemberektől, ha szükséges. és használj könnyítésnek önéletrajz sablont.

A kulcs az asszertív kommunikáció

+1. A helyes kommunikáció jelentős szerepet játszik az álláskeresés és a karrierépítés folyamatában.
Légy nyitott és őszinte a karrier céljaidat és vágyaidat illetően, de legyél diszkrét, különösen ha a jelenlegi munkahelyeden keresel új lehetőségeket. Ne beszélj nyíltan a terveidről munkaidőben vagy olyan kollégáknak, akik nem megbízhatóak.

+2. Az interjúk során, kerüld a korábbi munkahelyed vagy kollégáid negatív említését. Ez jó benyomást kelt és azt tükrözi, hogy képes vagy konstruktív módon kezelni a kihívásokat. Akár pozitív akár negatív visszajelzést kapsz, maradj nyitott. Ez segíti a személyes és szakmai fejlődésedet.
Világosan és hatékonyan kommunikáld a céljaidat, készségeidet és azt, hogy mit hozhatsz a munkaadó számára. Ez kiemel a többi jelentkező közül.

A változás szükségességének felismerése és annak kezelése kulcsfontosságú lépés a személyes és szakmai fejlődésedben. A változás iránti nyitottság, a proaktivitás, és a támogató hálózatok kiépítése segíthet abban, hogy sikeresen navigálj az állások között, és megtaláld azokat a lehetőségeket, amelyek leginkább összhangban vannak a céljaiddalal és értékrendeddel.