7 népszerű gin típus, amitől megjön a kedved a gin-hez

Az elmúlt évtizedben a gin az egyik legdivatosabb szeszes ital lett, ami a végtelen változatossághoz vezetett. Ennyi lehetőség mellett a választás gyorsan nyomasztó feladattá válhat. A gin különböző fajtáinak ismerete biztosan segít.

Az elmúlt néhány évben több száz gin árasztotta el a piacot. Úgy tűnik, soha nem volt még ilyen népszerű, mint manapság. Legalábbis globális szinten nem – és a vége nem látszik.

Mi is szeretjük a jó gint – mind koktélban, mind Gin & Tonicban. És minden italstílushoz van egy tökéletes típus, ami illik hozzá.

Hallottam már olyanokat, akik azt mondják, hogy a gin csupán borókával ízesített vodka. Ez azonban nem így van. És megmutatom, hogy ennél többről van szó.

Íme tehát a 7 különböző ginfajta, milyen az ízük, és mi teszi őket egyedivé.

London Dry Gin

A London Dry Gin jelenleg talán a leghíresebb gintípus. Ez egyben a legszigorúbb szabályokkal rendelkező is.

Azonban a nevével ellentétben a London Dry ginnek nem feltétlenül Londonban kell készülnie, de rengeteg más szabályt be kell tartania:

Legalább 37,5%-os alkoholtartalom

Természetes növényi összetevőkkel desztillálták a lepárlóban (mindegyiket egyszerre).

Tiszta (csak vizet lehet hozzáadni)

Nincs cukor vagy aromák utólagos hozzáadása

Sok London Dry Ginnek még mindig van egy erős borókás jegye. De a legtöbbjüknél már nem ez a fő ízjegy. A gyártók egyre kreatívabban bánnak a botanikai anyagokkal.

Száraz gin / Dry gin

A Dry Gin nagyon hasonlít a London Dry Ginhez, de kevesebb korlátozással rendelkezik.

Természetes anyagok és növényi összetevők hozzáadása a gyártási folyamat bármelyik lépése során megengedett. A Dry Gin megjelenését és ízét természetes ételszínezékek és aromák használatával is megváltoztathatja. Legalább 37,5%-os alkoholtartalom szükséges ahhoz, hogy ebbe a kategóriába tartozzon.

Plymouth Gin

Igen, a Plymouth Gin technikailag a ginek egy fajtája. Bár csak egy lepárlóüzem készíti.

A Plymouth Gin akkor vált nagyon népszerűvé, amikor a Savoy koktélkönyvben megemlítették. Összesen 23 koktélrecept volt ebben a könyvben, amelyekben ezt használták. Ez a fő oka annak, hogy a 20. század első felében az egyik legnépszerűbb gin volt.

Ami az ízét illeti, a Plymouth Gin szárazabb, mint egy tipikus London Dry Gin. Kifejezett citrusos jegyei is vannak, és a hét botanikai összetevőből álló keveréknek köszönhetően fűszeres befejezést kap.

Az egyik ilyen botanikai anyag az Orris gyökér. Fantasztikus földes jegyet eredményeznek, így tökéletes összetevője a Martiniknak és a Negroniknak.

Sloe Gin

A Sloe Gins valójában nem is Gin, hanem likőr. Ennek ellenére használhatják a Gin szót – annak ellenére, hogy a legtöbbjük nem éri el az ahhoz szükséges minimális alkoholszázalékot (37,5%). Ebben a különleges esetben a Sloe Gin minimális alkoholtartalma 25%, hogy „ginnek” nevezhessük.

Hendrick’s gin

 

A William Grant & Sons ötödik generációs lepárlók ötlete, a Hendrick’s Gin a gin reneszánszának élére állt, amikor 1999-ben piacra dobták. A Hendrick’s a világ első számú szuper prémium ginje.

A Hendrick’s a világ négy sarkából gyűjtött 11 botanikai anyagot tartalmazó, saját recept alapján készült párlat.  Miss Lesley Gracie lepárlómester kétféle lepárlót használ a Hendrick’s előállításához: a hagyományos „Bennet” stílusú és a ritkább „Carterhead” stílusú. Az ellentétes párlatok összekeverésével képes a könnyedség és a komplexitás ritka egységét létrehozni, amelyet végül a bolgár rózsa és a gondosan kiválasztott uborka esszenciájának infúziója tesz teljessé.

A Hendrick’s-t a skóciai Ayrshire-ben, Girvan tengerparti kisvárosban található „Gin Palace”-ban desztillálják. Különlegessége természetesen a Hendricks gin árát is befolyásolja.

Sloe Berries

Úgy készül, hogy Sloe bogyókat és cukrot adnak a ginhez. A következő hetek és hónapok során a Sloe Gin kifejlődik és elnyeri egyedi, sötétvörös színét.

Gin & Tonicban használva a Sloe bogyók új, gyümölcsös ízt adnak a klasszikus G&T-hez.

New Western Dry Gin

A New Western Dry viszonylag új a ginfajták között. Az ezredforduló környékén számos gin-készítő (különösen az amerikai kézműves gin lepárlók) próbálta feszegetni a határokat kevésbé borókás kreációkkal.

Voltak viták arról, hogy ezeket a termékeket lehet-e még ginnek nevezni. Az eredmény az lett, hogy igen, lehet – és ez az új típus a New Western Dry Gin nevet kapta. Néha New Wave néven is emlegetik őket.