A boldog párkapcsolat titkai

Ahhoz, hogy egy párkapcsolat működjön és tartóssá válhasson a szerelem nem elég. Minden kapcsolatba energiát kell, hogy tegyünk ahhoz, hogy életben maradjon. Napjainkban a házasságok sajnos nagy arányban válással végződnek. Ennek a leggyakoribb oka az, hogy az érintettek nem fektetnek elég energiát a kapcsolatukba.

A kommunikációs képességek javítása

Ha sok a konfliktus akkor a kommunikációs képességeken kell javítani, az ellentétek békés rendezésének érdekében. Nem a párunktól kell várni, hogy boldoggá tegyen minket. A boldogságunkért minden esetben mi magunk vagyunk a felelősek. Legyen reális az elvárásunk, milyennek kell lennie egy jó párkapcsolatnak. A figyelmetlenség és az apátia romboló hatású. A pár tagjai külön életet élnek és csak látszólag vannak együtt. A legtöbb felbukkanó probléma megoldható, ha hajlandóak vagyunk bele energiát tenni.

A kezdeti romantikus szakaszban hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a szerelem mindent legyőz. Ahogyan a kapcsolat fejlődik kiderülhet, hogy ez nem teljesen így működik.

Ne mondj le az énidőről

Amikor egy új kapcsolatba kerülünk hajlamosak vagyunk alárendelni minden időnket, pedig fontos lenne, hogy megőrizzük az önazonosságunkat és maradjon énidőnk is. A barátainkat és a családunkat se hanyagoljuk el.
Az érzelmeidről ne üzenetekben, hanem inkább személyesen beszélj. Ez különösen a kezdeti szakaszban a fontos. Bensőségesség csak a szemtől szembeni beszélgetések alatt tud kialakulni. A telefonbeszélgetés is sokkal jobb az írásbeli üzeneteknél.
Maradj önmagad és ne mondj le a véleményedről, a meggyőződéseidről a partnered kedvéért, csak azért, mert ő másként vélekedik. A hitelesség a stabil párkapcsolat egyik fontos építőköve. a kapcsolat fejlődésével mindkét félnek kompromisszumkésznek kell lennie és időnként tárgyalni kell.

Jelöld ki a határaidat

Jelöld ki a határaidat akár az intimitásról van szó akár a személyes tered megtartásáról. A legjobb, ha ezeket előre tisztázod, így nem lehet félreértés.
Merj sebezhető lenni, merd megmutatni magad a hibáiddal együtt. Ez megalapozza a kapcsolaton belüli barátság kialakítását is, valamint alapjául szolgál az érzelmi intimitás megteremtésének.
Kapcsolatot a vonzalom és a kémia alapján teremtünk, de a külső megfog a belső megtart. Beszélgessetek mélyebb témákról is. Osszatok meg történeteket egymással a múltatokról.

Tiszteljétek egymást

Ne ragassz címkéket a kapcsolatra, mert az abba az irányba fog menni amerre közösen terelitek. Ne erőltess bele a kapcsolatba olyasmit, ami hiányzik belőle. Vannak kérészéletű kapcsolatok és vannak élethosszig tartók. Csak hagyd, hogy maguktól alakuljanak a dolgok. Éld az életedet és hagyd, hogy a párod is ezt tegye. Ez a kölcsönös tisztelet a tartós kapcsolat egyik fontos építőköve.

A kapcsolat korai szakaszában szabotáló hatása van, ha házasságról vagy gyerekvállalásról beszélsz. Megérik arra is az idő.
Tartsd féken a zöld szemű szörnyeteget. A féltékenység rombolja a kapcsolatot. Legyél türelmes, nem kell sietni. Hagyd, hogy a kapcsolat kibontakozzon. Szánj időt az alapok építésére.
Legyél nyitott a barátod barátaival. Általuk őt is jobban megismerheted.

A tiszta kommunikáció elengedhetetlen

Kommunikálj őszintén és tisztán. Soha ne bocsátkozz feltételezésekbe, inkább kérdezz. Egyikünk sem gondolatolvasó. A saját igényeidet is fogalmazd meg, mert a párod sem képes olvasni a gondolataidban. Mindkettőtökön múlik, hogy rendszeresen beszélgessetek.

A szeretlek és köszönöm sokéves együttlét után is szerepeljen a mondanivalótokban. Mutasd ki a szeretetedet és a nagyrabecsülésedet a párod iránt. A szerelem újraélesztésébe tudatosan fektess energiát. Szervezz közös programokat, csináljatok együtt szórakoztató dolgokat. Ezek miatt a dolgok miatt tudtok ismét egymásba szeretni.

Kommunikáljatok ítélkezésmentesen

Ha felbukkan egy konfliktus a hibáztatás helyett a párod szempontjait is vedd figyelembe. Ítélkezés és harag helyett hallgasd meg az ő véleményét is így elkerülhetitek a jelentéktelen ügyek miatti veszekedéseket. A másik hibáztatása mindennél rombolóbb.

A pároddal kapcsolatos problémáidat ne beszéld meg a barátaiddal. Ez vonatkozik a kicsi és a nagyobb horderejű dolgokra is.
Ismerjétek meg egymás szeretetnyelvét. Szóbeli elismerés, szívességek, ajándékozás, egymással töltött minőségi idő, ölelés és érintés. Osszátok meg a ház körüli teendőket, de ne mérjétek ki patikamérlegen és főleg ne kérjétek számon egymáson.

Legyetek figyelmesek egymással

Dédelgesd a párod. Tekintsd őt különlegesnek, tegyél érte olyan dolgokat, amivel kimutathatod a nagyrabecsülésedet. Ezek teljesen hétköznapi dolgok, például lemosathatod a kocsiját vagy megmasszírozhatod a hátát.Konfliktus esetén mindig a saját érzéseidről beszélj és ne arról a párodat miben látod hibásnak. Helyesen használva ezt a módszert a megoldások könnyebben születnek meg és nem mélyül el a konfliktus és közelebb kerülhettek egymáshoz. Lehet, hogy nem tűnik könnyűnek, de vita közben fogd meg a párod kezét. Az érintés oxitocint szabadít fel az agyban, ami örömérzést okoz és csökkenti a harag érzését.

Ha fontos kérdésekben nem sikerül dűlőre jutni kérjétek szakember segítségét. Egy külső szem, amely nincs érzelmileg bevonódva mindig sokat segíthet. Konfliktus esetén fontos, hogy ne sértegesd a párodat, mert nehezen helyrehozható károkat okozol a kapcsolatotokban és az önértékelésében is. A megvetés mindig a tisztelet hiánya és előre jelzi a szakítás közeledtét.

Emlékeztesd magad miért szerettél bele

Fogd meg a kezét és nézz bele a szemébe. Élesszétek fel a régi tüzet. Az egyik közös program egy szex shop meglátogatása is lehet. A közös élmény beindíthatja a fantáziátokat és az még jobb, ha nem üres kézzel távoztok az üzletből. Az eddig kellemes közös emlékek felidézése is építő hatással lehet a kapcsolatotokra.

Fontos, hogy soha ne érezzétek azt, hogy már nem kell tenni a kapcsolatotokért. Minden nap tegyél valamit, ami miatt a párod boldogabbnak érezheti magát és ha ugyanezt ő is megteszi érted akkor számíthattok rá, hogy tartós lesz a szövetségetek. A kapcsolat ápolásának hiánya mindkét félben hiányt szül és menthetetlenül tönkre fog menni.