A telefonok helyes töltési módja

A telefonok akkumulátorait naponta kell tölteni, de nem mindegy milyen módon. A rengeteg ígéret ellenére a gyártók számára túl kemény diónak bizonyult, hogy a mobiltelefonok akkumulátorai két- vagy akár három napot is kibírjanak töltés nélkül. Ehelyett más módokon teszik könnyebbé a telefonhasználatot. A normál töltésen kívül vannak gyorstöltési és vezeték nélküli megoldások. A hardveres fejlesztések mellett szoftveres lehetőségek is születtek a telefonok rendelkezésre állási idejének meghosszabbítására.

Minden egyes töltéssel csökken a kapacitás

Napjainkban a készülékek többsége Li-ion akkumulátorról működik. ezek jellemzően 5-600 töltési ciklusra vannak tervezve. Jellemzően minden egyes töltéssel csökken a maximális kapacitás. Ha az akku valós kapacitása a névleges 80 százaléka alá csökken akkor az életciklusa végéhez ért. Ez nem jelenti azt, hogy nem használható, csupán gyakrabban kell tölteni és valamelyest csökken a terhelhetősége.

Mi magunk sokat tehetünk érte, hogy minél hosszabb ideig szolgálhasson minket az aksi, mégpedig azzal, ahogyan a telefont töltjük. Az akkumulátor tartósságát két dolog befolyásolja jelentősen, az idő és a hőmérséklet. Az idővel nincs mit tenni, azt viszont tudjuk befolyásolni, hogy az akku ne melegedjen túl töltés közben.

A normál töltés a legkíméletesebb

Normál töltés közben az akkumulátor csak kis mértékben melegszik, ez számít a legkíméletesebb töltési módnak.  Mivel a telefonunkat egyre többféle dologra használjuk az akkuk nehezen állják a sarat. Emiatt a gyártók különféle gyorstöltési módokat kreáltak. az átlagos töltő 7,5-10 watt körüli teljesítménnyel tölt a gyorstöltő 55 wattos vagy még annál is nagyobb teljesítményre képes. Főleg az alacsony töltöttségű akkuba lehet gyorsan energiát áramoltatni. A gyorstöltési megoldások nagyon hatékonyak, akár 40-60 százalékkal gyorsabbak a normál töltőnél.

Emiatt szívesen használjuk, de érdemes vele óvatosan bánni, mert az akku gyorsan melegszik, ami miatt gyorsabban csökken az élettartama. A gyorstöltés csak vészhelyzetben ajánlott.

A vezeték nélküli töltés kényelmes de lassú

A vezeték nélküli töltés mellett elsősorban a kényelme szól, nem kell a kábelekkel törődni. A kényelem árát kisebb töltési sebességgel fizetjük meg. A QuickCharge segít felgyorsítani a vezeték nélküli töltést. Létezik monitorba vagy asztallapba épített változat is. A vezetékmentes töltés a felső kategóriás készülékek estében jellemző. A vezetékes töltő jár a telefonkészülékünk mellé a gyári csomagban, ellenben a vezeték nélküli töltőt külön kell megvásárolnunk. A vezeték nélküli töltésre alkalmas telefonok töltőként is képesek működni. A segítségükkel fel lehet tölteni egy a vezeték nélküli töltésre alkalmas fülhallgatót vagy okosórát.

Ha egy ideig nem használjuk a telefonkészülékünket és szeretnénk megőrizni az akku élettartamát akkor ajánlatos eltávolítani a készülékből. a töltöttségi szint 40-60 százalék között ajánlott.

A teljes lemerülést lehetőség szerint kerüljük. a tároláshoz pedig a 10-15 fok körüli hőmérséklet a legmegfelelőbb. Ha erre nincs mód akkor az akkumulátort csomagoljuk be és tegyük egy fiók mélyére.

Az akkumulátor élettartamát tovább megőrizhetjük, ha:

  • Napjában többször apránként töltjük fel.
  • A töltöttségi szint 20 és 80 százalék között ajánlott, így akár 30-50 százalékkal meghosszabbíthatjuk az élettartamot.
  • A gyorstöltést valóban csak akkor, ha használjuk, ha indokolt. Önmagában nem az a káros, hogy gyorsan töltődik fel az akkumulátor, hanem az, hogy melegszik.
  • Formázni indokolatlan, lemeríteni tilos, mert idő előtti elhasználódáshoz vezet.
  • Ha éjjel töltjük a telefont késleltetett töltést állítsunk be, a gyorstöltést kapcsoljuk ki.
  • Töltés közben ne használjuk a készüléket, mert torzulhat a töltési ciklus és melegedni fog a telefon.

A mobiltelefonunkat meríti a folyamatos üzenet ellenőrzés, az állandó adatkapcsolat, a bekapcsolt kijelző. Hasznos, ha átnézzük a beállításokat és kikapcsoljuk az indokolatlanul működő háttérfolyamatokat.