Az a bizonyos megmentő szerep

Neked is van olyan kollegád, aki mindig mindent megcsinál, kettő másik helyett is elvégzi a feladatokat és bármikor fát lehet vágni a hátán? Bármikor rá lehet venni a plusz feladatok elvégzésére és soha nem mond nemet. Lehet, hogy te vagy ez a kollega? Honnan ismerheted fel, hogy belekerültél a megmentő szerepébe és miért érdemes minél előbb kilépni belőle?

Fontos a feladatok delegálása

Vannak olyan feladatok, amelyeket delegálnod kellene, és inkább elvégzed magad, mert kímélni akarod a munkatársadat, a párodat vagy a gyerekedet? Mindig mindenki baját meg akarod oldani, és ha elvégzetlen feladat bukkan, fel te rögtön lecsapsz rá, pedig van elég az asztalodon? Esetleg a képességeikben is kételkedsz? Ha igen a válaszod a kérdésekre, akkor te is a megmentő szerepében tetszelegsz.

Vajon miért gond, ha segítőkész vagy, kötelességtudó és még mindezek tetejébe remekül terhelhető is? Ezek értékes tulajdonságok és többnyire megbecsüléssel díjazzák azokat, akik rendelkeznek velük, a munkaerőpiacon pedig kifejezetten kincsnek számít az ilyen munkaerő. A homokszem ott van a gépezetben, hogy a túlzott felelősségvállalás, a plusz feladatok megoldása és az állandó készültség hosszútávon nem tartható fenn. Előbb vagy utóbb a segítőkészség elfogy a hálátlanság miatt vagy, mert amikor neked kellene, segítség nem kapod meg. A túlhajszoltság kiégéshez vagy betegséghez is vezethet vagy a túlterhelt munkatárs nemes egyszerűséggel új munkahelyet keres, ahol csak akkor van esély, hogy újra ne történhessen meg ugyanez, ha a megmentő segítséget kér, például coachingon vesz részt.

Kiből lehet megmentő?

Megmentőként a másikat gyengének, elesettnek látod, aki segítségre szorul és helyette meg kell oldani a problémákat. Aki gyakran ebben a szerepben találja magát annak valószínűleg gyerekként nagyobb felelősséget kellett vinnie a vállán, mint amekkorát abban az életszakaszban elbírt volna, például beteg szüleit kellett gondoznia. Emiatt az az elképzelése, hogy kötelessége másoknak segíteni, mivel ők nem képesek a saját maguk boldogulni. Tudat alatt a saját fontosságára is folyamatosan igazolást keres az állandó probléma elhárítással, segítségnyújtással.

A világ a megmentő szemszögéből

 • A másik fél nem felnőtt a szemében
 • Saját magát végtelenül nyűhetetlennek, erősnek tartja
 • Mindenért felelősnek érzi magát. Ha nem vállalja a gond megoldását, az emiatt bekövetkezett kudarcot a sajátjának tekinti.
 • A munkahelyén csak azért tartják értékesnek, mert erőn felül teljesít. Ha nem adna bele ennyit, akkor elbocsájtanák.
 • Nélküle a cég működésképtelen lenne, csődbe kerülne, ezért el kell vállalnia minden felelősséget.

Mi a baj a megmentő szereppel?

Sajnos ez egy vesztes-vesztes játszma. A megmentő folyamatosan lemond a saját szükségleteiről, hogy a mások problémáit megoldhassa és a titokban remélt hálát és azt, hogy ő nélkülözhetetlennek, pótolhatatlannak érezhesse magát, sajnos nem kapja meg. Ezzel a csalódása garantált. A másik féltől pedig elveszi az esélyt, hogy megpróbálja, saját maga megoldani a baját ezzel erősödik benne az alkalmatlanság és inkompetencia érzése. A megsegített elveszíti a motivációt, hiszen valaki mindig megoldja, vagyis megrekednek a fejlődésben és nem tanulnak meg felelősséget vállalni.

Hogyan szállj ki belőle?

 • Te saját magadért a saját munkádért vagy felelős, a másokéért nem.
 • Várd, meg amíg segítséget kérnek tőled. Kéretlenül ne tolakodj, ne nyomakodj, várd, meg amíg megkérnek.
 • A kudarcok tanítást hordoznak magukban, nem kell ettől mindenáron mindenkit megvédeni, had szerezzenek saját tapasztalatokat és had vonják le a konzekvenciákat.
 • Érvényesítsed a saját igényeidet: jár neked is az ebédszünet, az nem arra való, hogy a mások elmaradt feladatait elvégezd. Jogod van a munkaidő utáni pihenéshez túlórázás helyett és a szabadságod idejét sem kell munkával töltened.
 • Ne csak a mások igényeire legyél tekintettel, legyél a sajátodéra is.
 • Ha segítséget, gondoskodást igényelsz, ne várd, hogy kitalálja, a környezeted mit szeretnél, kérj! Ezzel megkönnyíted a környezeted dolgát is és nem kell neked sem duzzognod amiért nem gondolatolvasók.
 • Vezetőként: elvárhatod, hogy a beosztottjaid felelősséget vállaljanak a rájuk kiosztott feladatokért. ezek számon is kérhetők rajtuk.  Az el nem végzett feladat következménye az, hogy elvégzed helyette akkor azzal még trehányabb feladatvégzésre lesz motivált.
 • Ha vezetőként gyakran kerülsz megmentő szerepbe kérd coach segítségét. Egy coaching folyamatban a problémás helyzetek górcső alá kerülnek, és új nézőpontból tekinthetsz rájuk. A szakember támogatásával újraértékelheted a szerepeidet és felismerheted a valódi igényeidet.