Az állatorvosi asszisztens 3 fontos képessége

A legtöbb állatbarát fontolgatja, hogy valamikor az állatorvosi pályára lép.  Ez egy természetes karrierút mindenki számára, akinek fontos szőrös barátaink jóléte. Ha ezt olvasod, akkor már gondolkodsz rajta.  Talán állatorvos szeretnél lenni, és az asszisztensként szerzett tapasztalat az első lépés.  Vagy talán ez a végcél.  Akárhogy is, az életedet az állatok segítésével szeretnéd tölteni. De a vizsgálóasztal ügyféloldaláról nézve csak egy kis bepillantást nyerhetsz az állatorvos-technikusok munkájának valóságába. Nézzük meg, hogy valóban ez a megfelelő munka számodra. Egy államilag elismert állatorvosi asszisztens tanfolyamon ennél még sokkal többről is szó lesz.

Íme három készség, amelyre szükséged van ahhoz, hogy sikeres legyél állatorvosi asszisztensként.


Rugalmasság és sokoldalúságÁllatorvosi asszisztensnek lenni érdekes munka, mert többféle szerepkörrel zsonglőrködsz.  Részben ápoló, részben labortechnikus, részben adminisztratív asszisztens, részben gondnok vagy.  Lehet, hogy egy nagy szervezetben szűkebb a szerepköröd, de a legtöbb állatorvosi klinikán egy sokoldalú asszisztens a kiváló asszisztens. Ez azt jelenti, hogy a legértékesebb készség, amivel rendelkezhetsz, az a hajlandóság és képesség, hogy ott lépj be, ahol szükség van rád.

Egy adott napon előfordulhat, hogy:

Előkészítesz egy kutyát a műtétre
Vért veszel a laborba küldéshez
Kideríted, mi a baj a centrifugával, hogy le tudd pörgetni a vért.
Fogtisztítást végzel, miközben figyelemmel kíséred és beállítod az állat érzéstelenítését.
Mikroszkóp segítségével megvizsgálod a székletmintát paraziták után kutatva.
Kitakarítod a vizsgálóhelyiségeket a találkozók között
Elmagyarázod egy új gazdinak a kölyökkutya megfelelő gondozását
Fertőtleníted a kenneleket
Macskákat tablettázod
Fürdeted macskákat
Válaszolsz a telefonokra

Felvételi interjúkat végzel
Röntgenfelvételeket készítesz törött lábról
Kiszámlázod valakinek a kezelését
Felmosod az előcsarnokot, miután valaki kutyakölyke összepisilte magát.

Aztán jön az ebéd. Ez egy olyan munka, amiben minden nap keveredik a fizikai és a szellemi megmérettetés.  Az idő nagy részében talpon leszel, fizikai (esetenként sportos) feladatokat végzel.  De emellett műszaki ismeretekre, józan észre és önálló problémamegoldásra is szükséged lesz. Ha a feladatok változatos skálája tetszik egy munkakörben, akkor ez a munkakör nagyszerű választás lehet.

Nyugalom nyomás alattA második legértékesebb készség, amire szükséged van, az a képesség, hogy nyugodt és összeszedett maradj, bármi is történjen. Az állatok megérzik az érzelmeinket.  Már akkor is stresszesek, amikor az állatorvoshoz viszik őket, de a te stresszed harcra vagy menekülésre késztetheti őket.  Ez minden érintett számára sokkal nehezebbé teszi a munkát, és kevésbé biztonságossá is.  Minél jobban tudod visszafogni az érzelmeidet, és minél nyugodtabbnak tűnsz, annál könnyebb lesz minden eljárás. És akkor ott vannak a kétlábú állatok, amelyekkel foglalkozol.  Ők kevésbé valószínű, hogy harapnak, de valószínűleg pánikolóbbak. 

Mindannyian szeretjük a háziállatainkat. Ha betegnek vagy fájdalmasnak látjuk őket, az irracionálissá tehet bennünket.  A feladatod lesz, hogy megnyugtasd és kezeld ügyfeleid érzelmeit. A halállal és a gyásszal is rendszeresen találkozni fogsz.  Ha túlságosan érzelmessé válsz, az még nehezebbé teheti az ügyfél számára a nehéz döntést. Az a képesség, hogy nyomás alatt is higgadt tudj maradni, gyakorlati szinten is hasznos.  Lesznek olyan helyzetek, amikor egyszerre sok beteggel kell zsonglőrködni, vagy életveszélyes vészhelyzet közepén vagy.  Ilyenkor gyorsan kell majd döntéseket hoznod, menet közben rangsorolnod, több feladattal zsonglőrködnöd, és néhány lépéssel előre kell gondolkodnod. Mindez könnyebben megy, ha nem pánikolsz.

Az undorítóval való bánásmódA munka során vasgyomrod lesz, de ha természetednél fogva finnyás vagy, és nem vagy hajlandó végigcsinálni, akkor ez a pálya nem igazán neked való. Minden bizonnyal rendszeresen lesz dolgod vizelettel, széklettel és vérrel.  Hányással, hasmenéssel és parazitákkal gyakran.  Olyan zavaró jelenségek fognak előfordulni, mint az összetett törések és a szemgolyók kiugranak az üregükből.  És néha-néha találkozol majd valami olyan szörnyűséggel, ami mind az öt érzékszervedre nézve annyira rémisztő, hogy a következő étkezésed alatt is kísérteni fog. 

Gondoljatok csak egy kukacokkal fertőzött sebre vagy egy üszkös végtagra (a szag mindkét esetben teljesen leírhatatlan). Ha ezt olvasva már zöldülsz, érdemes kétszer is meggondolnod ezt a karriert.  A szakmában mindenkinek vannak öklendező reflexei.  A legfontosabb összetevő az a képesség és hajlandóság, hogy tovább harcolj, ha valami undorítóval találkozol.  A klinikákon és kórházakban gyakran túl kevés a személyzet ahhoz, hogy minden alkalommal, amikor kellemetlen szaggal találkozik, leváltsanak.  És az nem túl jó módja annak, hogy elnyerd a munkatársak barátságát. Ráadásul sok klinikán nincs külön takarító személyzet.  Találd ki, ki veszi elő a papírtörlőt, a fertőtlenítőszert és a felmosót?  Adok egy tippet: nem a magasan képzett szakember.  A higiénikus környezet elengedhetetlen a biztonságos orvosi tevékenységhez.  Ez a munkád része.

Ügyfélszolgálati készségek
Ha kiskereskedelmi vagy vendéglátóipari háttérrel rendelkezel, gyakrabban villanhat fel a fejedben, mint gondolnád.  Az emberek ugyanolyan gyakran válnak türelmetlenné a várakozás miatt vagy dühösek a számlák miatt az állatorvosi rendelőkben, mint bárhol máshol.  Te vagy a frontvonal, így gyakran neked fognak panaszkodni.

Az a képesség, hogy csalhatatlanul udvarias legyél, és elrejtsd a saját véleményedet vagy érzelmeidet, ugyanolyan értékes lesz egy állatkórházban, mint egy nagyáruházban. De mivel élő, gyakran imádnivaló lényekről gondoskodsz, további kihívásokkal kell szembenézned. Olyan állattartókkal fogsz találkozni, akiket hanyagnak vagy felelőtlennek tartasz.  A legtöbb esetben vissza kell majd fogni magadat, vagy tapintatosan kell megközelíteni a témát.  Ez nehéz és frusztráló lehet. De ha elveszíted a türelmedet, az nem segít sem az állatnak, sem az ügyfélnek.