Hibák, amelyeket érdemes elkerülni okosotthon kiépítésekor

Egy okos porszívó beszerzése vagy okoskamera felszerelése nyilván nem igényel nagy előkészületeket, de egy igazi okosotthon ott kezdődik, hogy a kamera érzékeli, hogy hazaértünk és kinyílik a garázskapu. Minden eszközünk érzékeli, hogy hazaértünk és az előre beprogramozott utasítások szerint működnek a redőnyök, a hűtés vagy fűtés és minden más.

Egy okosotthon kiépítésekor sok a hibalehetőség, érdemes legalább a típushibákra odafigyelni. Az intelligens rendszer felállításának lépései:

  • A megfelelő kivitelező kiválasztása
  • A megfelelő eszközök és applikáció megtalálása
  • A vezérlés típusának kiválasztása
  • A rendszer megtervezése

Mindezek megléte után következhet maga a megvalósítás. Ha a hibalehetőségekre odafigyelünk már félsikert jelent a megvalósításban.

Alapfeltétel a lépcsőzetesség

Egy okosotthon rendszer kiépítésének alapfeltétele a lépcsőzetesség. Sajnos vannak olyan kivitelezők, akik azonnal egy teljes komplett rendszert szeretnének a megrendelőre szinte mindent azonnal rábeszélni. Érdemes ennek a kísértésnek ellenállni.

Az okos otthon kiépítése szerencsés esetben lépésről lépésre történik. Minél többet olvasunk tájékozódunk a témában a szakember annál inkább a számunkra tökéletes okos otthont tudja megtervezni és kivitelezni a számunkra. Először a legfontosabb funkciókkal kezdjük és csak azért, mert lehetőség van rá, ne verjük felesleges költségbe magunkat szükségtelen extra funkciókkal.

Kerüljük az indokolatlan sokféleséget is. Gyakran elkövetik a felhasználók a szarvashibát, hogy egy közös vezérlőfelület alá különböző gyártók eszközeit és applikációit telepítik, aminek általában nem jó vége szokott lenni, mert hiányzik a kompatibilitás. A legjobb, ha mindent egyetlen megbízható gyártótól szerzünk be.

Rendszerben gondolkodjunk

Rendszerben gondolkodjunk, tervezzük meg előre legalább nagyvonalakban a lépéseket és a sorrendjüket is. azt gondoljuk át milyen funkciókra van mindenképpen szükségünk. Szakember segítsége nélkül nem javasolt hozzákezdeni a feladathoz. Az okos otthon egy olyan terület, ahol naponta bukkannak fel újdonságok és avulnak el a tegnap még modernnek számító eszközök. A szakember képben van a változásokkal és segít abban is, hogy bővíthető legyen a rendszer, ha vannak olyan funkciók, amelyeket később talán szeretnénk, de most még nem vagyunk benne biztosak, hogy szükséges.

A kompatibilitási hiba mellett gyakran előfordul, hogy a fogyasztó olyan eszközöket és rendszert telepít, amely túlterheli a hálózatot, emiatt nem fog megfelelően működni. A már meglévő ház esetén ésszerű a vezeték nélküli változatot választani, mert ezzel el lehet kerülni a falak vésését. Ha új ház építésekor okos otthont tervezünk javasolt a vezetékes rendszer kiépítése mert így biztosan nem vész el menet közben a jel és az egész rendszer sokkal stabilabb lesz. Ha vannak olyan funkciók, amelyekre most épen nincs keret, de később telepítve lesznek a vezetékeket vagy legalább a helyüket mindenképpen érdemes kiépíteni az eleve „intelligens” villamossági hálózatot.  

Ha tehetjük vezetékes rendszert válasszunk

A vezeték nélküli rendszer esetén az eszközök rádiófrekvenciás jelekkel kommunikálnak egymással. a hatótávolság nyílt terepen akár 200 méret is lehet, így bármilyen ingatlan felújítása során alkalmazható. a hatótávolságot korlátozó tényezők zavarhatják, befolyásolhatják például a vasbeton födém. Ilyen és hasonló okok miatt a termékek között jelismétlő is található. Nem megfelelő eszközválasztás esetén sok lehet a probléma, ezért mindenképpen javasolt szakember segítségét kérni, aki a számunkra legtökéletesebb megoldásokat fogja kiválasztani.

Ne feledkezzünk meg a tűzfalról

A tűzfalról ne feledkezzünk meg. elég sokat hallhatunk í hírekben a kiberbűnözésről és az okos otthonunk kapcsán is előfordulhat a hekkelés, mint létező veszélyforrás, mert a rendszer és az eszközeink a működésük során az internethez kapcsolódnak. Megfelelő tűzfal nélkül egy hozzáértő könnyűszerrel hozzáfér az adatainkhoz éppen úgy, mint más számítástechnikai eszközök esetén és akár a lakásunkba is bejuthat. Ezt hatékony védelemmel, stabil tűzfallal megakadályozhatjuk. Legalább ilyen fontos a fogyasztók felvilágosítása is. Gyakran maguk a felhasználók azok, akik egy átgondolatlan lépésükkel beengedik a bűnözőket a rendszerükbe. Ha bizonytalanok vagyunk ebben is kérhetjük a szakember, tanácsát, segítségét.

Fejleszthetőség és kompatibilitás

Az okosotthon rendszerek viharos sebességgel terjednek éppen ezért a tervezésükkör mivel új és nagyon gyorsan változó rendszerekről van szó gondosan kell kiválasztani melyik mellett tesszük le a voksunkat. A legfontosabb a fejleszthetőség és a kompatibilitás más gyártók rendszereivel.

Olyan háztartás valószínűleg nem létezik, amelyben minden készülék ugyanannak a gyártónak a terméke, valószínűleg mindenhol elég nagy a sokféleség. Érdemes olyan okos otthon rendszer gyártótól vásárolni, amely akár külső gyártóktól származó harmadik fél eszközeivel is összeilleszthető vagy megfelelő szabványokat használ.

Ha a fentiek mindegyikét maradéktalanul betartjuk nem marad más, mint élvezni az okos otthonunk előnyeit.

lepesmagazin.hu