Így használhatod ki a klíma minden előnyét!

Vannak, akik nagyon nehezen bírják a meleget a belső terekben, az autóban, így, ha csak tehetik klíma nélkül nem akarnak létezni. Azonban a klíma berendezések használatának is megvannak a maga szabályai, amit be kell tartani.

Hogyan működik a klíma?

Az általánosan ismert klímák osztott, split rendszerűek, egy kültéri és akár több beltéri egységből állnak. A berendezést a falon átvezetve, rézcsövek kötik össze, amelyekben áramlik a hűtőközeg. Ennek a közegnek a kitágulása és összenyomása végzi el a kompresszor segítségével a hőközvetítést a két egység között. A hőleadás a kültéri egységnél történik. A kültéri egység ventilátora, forgás közben a hőcserélőről a lakásból kivont hőmennyiséget távolítja el, míg a beltéri egység ventilátora a szoba levegőjét áramoltatja át a belső hőcserélőn, amit a hűtőközeg lehűtött. Így történik a hűtés a lakásban a klímaberendezéssel.

Alapvetően a klíma, néhány típus kivételével friss levegőt nem szállít a lakásba, zárt rendszerként működik. Éppen ezért a szellőztetésre a klíma működése mellett is szükség van, mert a levegő, ha elhasználódott, fejfájást és rossz közérzetet okozhat. Természetesen, ha olyan több ember által használt légtérbe kell beszerelni, ahol fontos a folyamatos friss levegő pótlása, a modern klímákkal ezt is meg lehet oldani.

A klíma két végét elektromos vezetékek kötik egymáshoz, ezen keresztül kap áramot a berendezés, és a vezérlése is így működik. Szükséges még a klímaberendezéshez egy cseppvíz elvezető, amely a beltéri egységben lecsapódott vizet kivezeti a szabadba, vagy a lefolyóba, mivel elég sok port összegyűjt, amit rendszeresen ellenőrizni kell.

Sok vitát okozó probléma, hogy hány fokra legyen állítva a klíma, pedig a klíma típustól függően 10-14 fokos hideg levegőt szállít fixen. Állítani a távkapcsolón csak a kikapcsolási és bekapcsolási hőmérsékletet lehet és a hűtés intenzitását, a ventilátor fokozatot, a kifújt levegő hőfokát nem.

Mire használhatjuk még a klímát a hűtésen kívül?

Napjainkban a klíma gyártói igyekeznek minél több extra funkcióval ellátni a klímaberendezéseket. Ezek közül az egyik a fűtés lehetősége, a páramentesítés vagy a mobil alkalmazások támogatása, amikor a telefonról távirányítóval vezérelhető.

Milyen klímaberendezés típusokat ismerünk?

Ha eldöntöttük, hogy szükségünk van egy klímaberendezésre, akár a hűtés, akár a fűtés miatt, választhatunk mobil vagy fix falra szerelhető típusokból választhatunk.

●     Mobil klíma

A mobil klímák a térben szabadon mozgathatók, olcsóbbak, mint a fali klímák, ráadásul az energiafogyasztásuk is alacsonyabb.

●     Fali klíma

Fix helyre felszerelve működnek, nem mozgathatók, szakemberrel ajánlatos beszereltetni őket. Nem foglal helyet és sokkal nagyobb a teljesítményük, mint a mobil klímáknak.

A klímaberendezés vásárlásánál a Klíma Markt webáruházban megtekinthető az eladó Fujitsu légkondicionálók választéka, és meg is rendelhetőek.

Összegezve

Az évszakok melegedésével egyre inkább szükségessé válik a klímaberendezések használata, akár hűtő, akár fűtő klímaként használva. Akár mobil, akár fali klíma berendezést választunk mindegyik a közérzetünk javítását szolgálja majd.