Így töltsd a telefonod akkumulátorát, hogy sokáig bírja!

Sokszor előforduló probléma, hiszen egy telefon mindig pont akkor merül le, amikor a legnagyobb szükség lenne rá! Átlagemberként nem is gondolunk semmi furfangos megoldásra, ami növelheti a hatékonyságot, csupán azt gondoljuk, hogy amikor kezd lemerülni a telefonunk, akkor töltőre kell tenni. Mindez rendben is van, de azon túl nem árt átgondolni azt sem, hogy be- vagy kikapcsolt állapotban töltsük-e, sokszor keveset vagy egyszer maximumra stb. A telefon akkumulátor töltése során gondoljunk arra, hogy újratölthetőek, de idővel elöregednek. Ezért a jó állapot minél további fenntartása legyen a cél. Ennek érdekében az alábbiakban megfogalmaztunk néhány jó tanácsot.

Az akkumulátor élettartamát fokozó tanácsok

  • Régebben azt tanácsolták, hogy időnként teljesen le kell meríteni az aksit, de ma már ezt nem tartják jó megoldásnak lítiumos akkumulátorok esetén.  Az erősebbeknek nem valószínű, de a gyengébbeknek bizony árthatunk, ha e módszert alkalmazzuk.
  • Arról is eltérőek a vélemények, hogy az akkumulátort teljesen feltöltsük-e vagy sem. A lítium-ionos akkumulátorok egyáltalán nem igénylik a teljes feltöltést, még az első bekapcsolás előtti állapotban sem! A beépített töltésszabályozó rendszernek köszönhetően nem jelent problémát a teljes kapacitás kihasználása. De feleslegesen ne tartsuk töltőn a telefont feltöltött állapotban, mert a túlmelegedés kopást idézhet elő!
  • A képernyő és a játékalkalmazás, valamint egyéb programok, mind sok energiát fogyasztanak.  Ha kikapcsoljuk a készüléket töltés közben – androidos telefonok esetén -, akkor sokkal gyorsabban töltődik.
  • Az akkumulátorok ellensége a szélsőséges hideg, illetve meleg hőmérséklet, ezért gondoljuk át jól a tárolását!
  • Mindig használjunk jó minőségű tartozékokat, pl. töltőt! Természetes, hogy melegszik a készülék töltés közben, de ha ez a jelenség fokozott, akkor fontos tanács, hogy ne használjuk tovább az adott töltőt! Ma már sok jó minőségűt kínálnak, nem feltétlen kell a telefon márkájához igazodni a vásárlás során. Valamint fontos lenne az is, hogy az elhasználódott energiaadót hiteles szervizben cseréltessük ki!

Összegzés

A téma tárgya – jelen esetben a telefon akkumulátorának töltése – is sokat változott, fejlődött az évek során. Vannak információk, amik ma is relevánsak, ezért irányadóak lehetnek, de érdemes nyomon követni a technika változásait, és élni a lehetőségekkel! Egy készülék akkumulátora sokat kibír, lítium-ionosak, amelyek nem igénylik a teljes feltöltést, és első bekapcsolás előtt sem kell hosszasan tölteni, mint ahogyan azt régen ajánlották. Hiszen nem nő általa a az akkumulátor kapacitása. A kikapcsolt állapotban való töltés gyorsabb, ezáltal megóvjuk készülékünket az áramforráshoz való csatlakoztatás során keletkezett túlmelegedéstől, és az onnan eredeztethető kopástól. Az akkumulátor helyes töltésével nemcsak pénztárcánkat kíméljük, hanem védjük környezetünket!