Mi a szomatikus terápia?

A szomatikus terápia során a beteg lelki problémáira keresnek megoldást. A pszichoszomatika ugyanis a testünk és a lelkünk egyensúlyára utal és amennyiben ezt nem tudjuk kontrollálni, nem vagyunk képesek teljes életet élni. A technikának számos módszere ismert, amelyet kizárólag minősített szakember végezhet a páciensen. Ilyen a biodinamikus légzés vagy éppen a medencelazítás is.

Ebből a cikkből kiderül, hogy mi az a szomatikus terápia.

A szomatikus terápia jelentése

A szomatikus terápia a testi és lelki egyensúly megteremtésében segít. Az orvoslás egy olyan módszer, ahol a betegségek kialakulásában figyelembe veszi a testünk és a lelkünk, illetve a társadalom kölcsönhatásait. Ebben az esetben egy szimbólum jellegű tünet keletkezik. Ez lehet süketség, bénulás, illetve egyéb kisebb vagy nagyobb fájdalom is. A másik fajtája, amikor egy tüneteggyüttes jelentkezik, ebben az esetben több szervet érintő probléma merül fel a betegnél.

Mire használható a szomatikus terápia?

Azt már mindenki tudja, hogy amennyiben a lelki betegségek nincsenek kezelve, egy sokkal hosszabb szenvedésnek nézünk elébe. A lelki gátak hatással vannak a testedre, a gondolkodásodra és a szexuális életedre is. Ezek alapján szinte mindenhol problémát okoz, így érdemes szakember segítségét kérned.

Szerencsére manapság már egyre több orvos dönt úgy, hogy továbbképzi magát ezen a területen, így megfelelő tudással rendelkeznek a szomatpszichés tünetek kezelése kapcsán. A módszerrel segítséget adhatnak, hogy felfedezzük önmagunkat, amely által közelebb kerülhetünk az önszeretethez. Ahhoz, hogy teljes életet élhess, tudnod kell, hogy miben érzed jól magad és hogy mi okoz örömet. Ha ezt nem tudod, kifejezni se vagy képes, így egyre több lesz a gát a magánéletedben is. Ahhoz, hogy felszabadult lehess a párkapcsolatodban, önismeretre van szükséged. Ebben segít egy szexuálterapeuta a szomatikus módszer segítségével.

Milyen módszerei és előnyei vannak a szomatikus terápiának?

A technikának többféle módszere van. A traumaoldás, az energetizáló masszás, a medencelazítás, a biodinamikus légzés mellett szomatikus szexológiai útmutatással is lehetséges a kezelés. A biodinamikus légzés segítségével feltárjuk a testben található gátakat, majd a hat elem segítségével beindítható a test öngyógyító folyamata. A masszázs során a szövetek rétegein teszik rugalmassá a végtagokat és az egész testet. A medencelazításnál pedig a medencefeneket teszik ki egy fajta felszabadító munkának. Ennek a célja, hogy megtaláljuk az itt felgyülemlett feszültséget.

Összegezve

A szomatpszichés kezelések manapság egyre fontosabbak, hiszen, ha nincs rendben a lelkünk, nem élhetünk teljes életet. A szomatikus terápia megoldás a testi lelki egyensúly megteremtésére, amely során a kezelést végző különböző módszerekkel próbál segíteni a páciensnek. A terapeuta támogatja a klienst, hogy boldog lehessen önmagával és a párkapcsolatában egyaránt. Hozzásegít a felszabadult szexuális élethez, hiszen a technika során kibontakoztatja a vágyaidat, hogy azt könnyebben fejezhesd ki.