Miért tanuljon meg úszni mindenképpen a gyermek?

Az úszástanulás folyamatában egy az ember számára nélkülözhetetlen mozgásforma elsajátítása. Ma már elképzelhetetlen úszni tudás nélkül meglenni. A családok vízpartra mennek nyaralni és ez úszni tudás nélkül kockázatos, főleg ha élő víz mellé megyünk, mert ott nem mindig tudjuk milyen a vízmélység. A gyermekeink fürdőzése is kellemesebb és biztonságosabb, ha tudjuk, hogy magabiztos úszástudással rendelkeznek, ezért jó, ha már óvodás korban úszótanfolyamon vesznek részt.

A vízben kíméletesen mozgathatók az izmok, ízületek

Az úszás egy olyan mozgásforma, amely kivételes környezetben, vízben történik, és itt sajátosan hat a gravitáció, aminek köszönhetően kíméletesen,  sérülésmentesen mozgatható az összes izomcsoport. E miatt a remek tulajdonsága miatt az úszás remekül alkalmazható bármilyen sérülés rehabilitációjának elősegítésére. Bármely korosztály számára csodás mozgásforma akkor is, ha egyébként jó egészségnek örvendünk és akkor is ha van valamilyen megoldani valónk a testünkkel.. A gerinc eltéréseinek helyrehozására és a fizikai test általános állóképességének javítására.

Feljeszti a gyermek mozgáskoordinációját

Az óvodáskorú gyermek mozgáskoordinációja remekül fejleszthető az úszással. Az iskolás számára is előnyös, aki sajnos hosszú időt tölt el az iskolapadban és az úszással felfrissülhet testileg és szellemileg egyaránt.

Az idősebb korosztály számára is ajánlott

Az idősebb korosztály ízületi bántalmainak és a gerinc meszesedésének csökkentése érdekében is ajánlott. Az úszás fiatalon, jó kondícióban tart és akár asztmások számára is javasolható. A segítségével növelhető a tüdőkapacitás, kortól függetlenül javulást érhetünk el az egészségi állapotban.

Korosztályonként eltér az úszásoktatás módszer, és a ráfordított idő

Az úszásoktatás korosztályokként nyilván más és más módszertant és időt igényel az életkori sajátosságok miatt. Az apróságoknál sok a játék, a vízhez szoktatás az egyik legfontosabb feladat. A kisgyermek szeresse és élvezze a vizet, szívesen tartózkodjon benne és érezze magát biztonságban.

A nagyobb gyermekek, akik valamiért kiskorban kimaradtak az úszásoktatásból és az idősebb korosztály számára tudatosabb sűrítettebb az úszástanítás. Itt akár az iskolában 45 perces oktatási órák vannak.

Mennyi idő szükséges hozzá?

Gyakran elhangzik a kérdés mennyi idő alatt lehet meg tanulni úszni? Erre nehéz válaszolni, mert nagyon különbözőek vagyunk és az elhatározás erőssége is befolyásolja. Általánosságban elmondható, hogy rendszeres gyakorlással fél-egy év alatt magabiztos úszás tudás szerezhető.