Néhány tipp álláskeresőknek

Az álláskeresés során arra mindig figyeljünk, hogy csak olyan munkát pályázzunk meg, amelynek betöltésére alkalmasak vagyunk és ezt az önéletrajzunk is tükrözi. Ne szórjuk tele a piacot a pályázatunkkal! Könnyen megeshet, hogy hiteltelenné válunk a munkáltató szemében, és a valóban nekünk való lehetőséggel kapcsolatban sem fog keresni minket.
Mindig járjunk nyitott szemmel, legyünk tájékozottak a munkaerőpiacon, és legyünk tisztában a saját értékeinkkel! Legyünk naprakészek!

Állásportál

A www.profession.hu-n szinte kivétel nélkül mindenki találhat számára megfelelő pozíciót. A kategóriák szintjén is több száz ajánlat közül válogathatunk, nem hiába ez Magyarország vezető állásportálja. Némi túlzással ugyan, de elmondható, hogy az az állás, ami itt nincs meghirdetve, az nem is létezik.
A hírlevélre feliratkozva, folyamatosan értesülhetünk a legújabb nyitott pozíciókról, ráadásul testre is tudjuk szabni. Sőt akár a mobilunkra is letölthetünk egy álláskeresési applikációt.

Adatbázis

Alternatív formája az álláskeresésnek, ha adatbázisokba regisztrálunk. A munkáltatók által leginkább használtat szintén a Profession.hu-n találjuk. Nem kell mást tennünk, mint néhány adatot megadni, és feltölteni önéletrajzunkat.
Naponta több száz fejvadász bújja a rendszert, ezért ne érjen meglepetésként minket, ha elkezd csörögni a telefonunk. Ha egy munkaadó toborozni kezd, akkor innen válogatja ki a jelölteket, azaz „házhoz jön” az állás. Ha pedig épp nem aktuális a hívás, kérjünk visszahívást egy későbbi időpontban.

Gyűjtő oldal

A www.jobmonitor.hu egy gyűjtő oldal, amely más portálokon megjelenő lehetőségeket összesít. Iratkozzunk fel erre a hírlevélre is!

Cégek karrieroldala

Ha vannak céljaink, akkor tudjuk, hogy melyik az a néhány cég, ahol valóra váltanánk álmainkat. Érdemes folyamatosan figyelni a honlapjukat, és regisztráljunk a karrieroldalukon. Figyeljük a híreiket, és akár újra és újra jelentkezzünk, ha ott a lehetőség.

Munkaadó közvetlen megkeresése

Legyünk bátrak! Nincsen veszteni valónk. Ha valóban az adott cégnél szeretnénk dolgozni, keressük meg őket. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy épp nem keresnek új embereket. Ha kitartóak vagyunk, előbb vagy utóbb lehetőséget biztosítanak egy személyes találkozóra, mert mindenki motivált emberekkel szeret dolgozni.


LinkedIn és egyéb közösségi média felületek

A LinkedIn és más szociális média platformok kiváló eszközök lehetnek az álláskeresésben. Tartsuk naprakészen a profilunkat, kövessünk azokat a cégeket, amelyek érdekelnek, és használjuk ezeket a platformokat a hálózatépítésre is.

Állásbörzék és karriernapok

Vegyünk részt állásbörzéken és karriernapokon, ahol személyesen találkozhatunk munkáltatókkal és bemutatkozhatunk. Ez lehetőséget teremt a közvetlen kapcsolatteremtésre és az állásajánlatok megtalálására.

Személyes kapcsolatok

Használjuk ki a személyes kapcsolatainkat is az álláskeresés során. Beszéljünk ismerőseinkkel, barátainkkal és volt kollégáinkkal, és kérdezzük meg, van-e valamilyen ajánlatuk vagy tippjük az álláskereséshez.

Apróhirdetési újságok

Az újságokban megjelenő álláshirdetéseket is érdemes figyelni. Sok helyi újság és regionális napilap rendelkezik állásajánlatokkal, és néhány ilyen hirdetés az online állásportálokon is megtalálható.

Munkaügyi Központ

A munkaügyi központok hagyományos módja az álláskeresésnek, és főként kékgalléros munkákra specializálódtak. Ha ilyen típusú munkát keresünk, érdemes regisztrálni náluk is. Azonban ne felejtsük el más forrásokat is felhasználni, mint például az online állásportálokat.

Az álláskeresés folyamata változik és fejlődik. Legyünk nyitottak az új lehetőségekre és a tanulásra az álláskeresés során. Az alkalmazkodás és az elkötelezettség kulcsfontosságú lehet a sikeres álláskereséshez.
Szükség van kitartásra és némi szerencsére is, de a legfontosabb, hogy ne veszítsük el a hitünket, és ne adjuk fel. Bármilyen nehéz is legyen, az álláskeresés egy feladat, amely megoldásra vár. Minél többen ismerik a helyzetünket és támogatnak minket, annál nagyobb esélyünk lehet a sikerre.
Ha kitartóak vagyunk és pozitív a hozzáállásunk biztos, hogy megtaláljuk a számunkra ideális állást.


varpalotainfo.hu