Nézőpontok, amelyek alapján éljük az életünket

Access Bars

Az életünket, azokat a hitrendszerek, nézőpontok alakítják, amelyeket a születésünktől kezdődőden megtanultunk, lemásoltunk, elhittünk, bevettünk a szüleinktől és a környezetünktől. Ezek a nézőpontok tulajdonképpen nem is a mieink, ami akkor okoz igazán gondot, ha erősen korlátoznak valamiben.

Kihez tartozik?

Ha például azért nem választjuk, hogy párkapcsolatban éljünk, mert az anyánknak rossz tapasztalati vannak a férfiakkal és mi csak őt másoljuk, ebben akkor feltehetjük a kérdést, hogy kihez tartozik ez? Az enyém? A kérdés energiája rádöbbenhet a valóságra, hogy ez bizony egyáltalán nem hozzánk tartozik, csupán automata üzemmódban másoljuk az anyánk nézőpontjait, pedig választhatnánk valami teljesen mást, például megszerezhetnénk a témában a saját tapasztalatainkat.

Valószínűleg minden mást is hasonlóan látunk szépnek vagy csúnyának, hasznosnak vagy haszontalannak és hogy szabad-e megtenni az adott dolgot vagy tilos valami miatt.

Minden csupán egy érdekes nézőpont

Minden olyan nézőpont, ítélet, címke, amelyet elhittünk korlátoz és beszűkít és megfoszt attól, hogy önmagunk lehessünk. Kisgyermekként még mindannyian lelkesek és nyitottak vagyunk aztán szépen lassan a sok nem szabad miatt, és amiért megmondják nekünk mi a helyes és mi a helytelen, mi a jó és mi a rossz fényét veszti a lelkesedésünk és beállunk a sorba. Ítélkezünk azokról, akik kilógnak ebből a sorból és saját magunkat is a mások nézőpontjai által határozzuk meg.

Az ítéletek folyamatosan záporoznak ránk

A környezetünk, a szüleink, a tanáraink a barátaink, osztálytársaink már gyermekként számos ítéletet mondanak felettünk. Ezek egy része segítő szándékú, ami persze egyáltalán nem biztos, hogy segít is. Többnyire korlátok épülnek belőle, amelyeket aztán nem győzünk majd lebontani, ha nem akarunk örökre mögöttük élni.

  • Mivé, kivé válhatnánk, ha minden mások által nekünk címzett ítéletet elengednénk?
  • Kik lehetnénk, ha nem ítélkeznénk saját magunk felett?
  • Milyen életet teremthetnénk, ha minden ítéletet származzon is bárhonan, bárkitől elengedhetnénk?
  • Milyen lehetne az életünk, ha önmagunk lehetnénk és el is fogadnánk önmagunkat?
  • Mekkora szabadságot adhatna, ha nézőpontoktól menetesen tekintenénk saját magunkra és a világra, mint egy kisgyermek?

Ha hajlandóak vagyunk ránézni ezekre a kérdésekre és nyitottak vagyunk, a lehetőségeinkre egyre nagyobb megengedésbe kerülhetünk önmagunkkal. Ebben a megengedő térben megtapasztalhatjuk a kérdések adta szabadságot, amikor nem korlátozzuk be a magunkat a válaszokkal, hanem lehetőséget adunk a magunk és a mások számára is hogy mást válasszanak, mint eddig. Ezzel olyan megoldásokra is bukkanhatunk, amelyekre eddig nem is gondoltunk.

Az Access Consciousness illetve az Access Bars eszközei hozzásegítenek az egyre nagyobb tudatossághoz, könnyedséghez és elengedve a korlátozó nézőpontjainkat képessé váljunk meglátni a lehetőségeinket.