Saját ugrálókötél készítés: így csináld!

Napjaink gyerekei előnyben részesítik a világháló kínálta szórakoztatási lehetőséget a szabadlevegővel és mozgással szemben. Pedig a sportáruházak és a játékboltok készlete a sporttal és a játékos mozgással kapcsolatos termékekkel van tele. Mint például az ugrókötél. Színes, díszes, szalagos kivitelben kínálják őket, de igazából otthon mi is el tudjuk készíteni az ugrókötelünket.

Milyen lépésenként álljunk neki?

A továbbiakban eláruljuk, hogyan valósítható meg mindez.

Anyagválasztás

Tartósság és teljesítmény szempontjából az ugrókötél anyagok különbözők lehetnek, hiszen vannak örökös anyagok és egészen rövid életűek is. Léteznek gyorsan és lassabban pörgethető kötelek is.

Anyagfajtákat tekintve vannak:

  • PVC vagy műanyag bevonatú drótkötelek, amelyek gyorsan pörgethetőek, könnyen irányíthatóak és nehezen csomósodnak össze
  • Nylon vagy poliészter kötelek, lassan pörgethetők, kopás és időjárásállók
  • Bőrkötél, amely a legnehezebben pörgethető, nem vízálló de természetes anyag és viszonylag olcsó
  • Drótkötél, ami a leggyorsabban pörgethető, de gyorsan elhasználódik, és becsípheti a kezünket

A hossz meghatározása

Az ugrókötél szükséges hosszának meghatározása egy általános méretezési útmutatóval történik. Miután eldöntöttük, hogy mekkora hosszúság lesz a megfelelő, vágjuk le. A szükséges hossz a testmagassággal van összefüggésben:

Magasság és kötélhossz

<157 cm – 214 cm

158-168 cm – 244 cm

169-188 cm – 274 cm

189-200 cm – 300 cm 

Gyöngyök

Ha valamit, pl. gyöngyöket fűzünk az ugrálókötélre, az növeli a kötél súlyát és így könnyebb lesz pörgetni. Ráadásul a színes gyöngyök még egyedivé teszik a köteleket. Fontos szempont, hogy milyen talajon fogjuk használni, mert ha kemény az ugrófelület akkor ütésálló gyöngyöt kell választani. Ezek a gyöngyök megvásárolhatók a hobbiboltokban, de az interneten is nagy a választék. A legjobb megoldás a szalmagyöngy vagy műanyag henger alakú gyöngy. Külföldi oldalakon lehet vásárolni csőgyöngyöket, amelyek kimondottan az ugrálókötelekhez készült.

A fogantyú

Az utolsó lépés, hogy rögzítsük a fogantyút, mivel ez egy fontos eleme a sporteszköznek. Enélkül összegabalyodhat és gyorsan elfárad a kezünk. Szükséges a fogantyúhoz két darab kis átmérőjű PVC cső, ami elég széles ahhoz, hogy a kötelet áthúzhassuk rajta, és vágjuk két fogantyú hosszúságúra, amelyen elfér a kezünk.

Összeszerelés

Először kössünk a kötél egyik végére csomót, majd csúsztassuk az egyik fogantyút a csomó végétől a csomózott feléig. Abban az esetben ha szeretnénk gyöngyöket is felfűzni rá akkor ezt most kell megtenni. Addig kell fűzni még csak egy fogantyúnyi hely maradt a kötél csomó nélküli végén, akkor a másik fogantyút is fűzzük a kötél végére és kössünk egy csomót rá. Vágjuk le a felesleget és öngyújtóval olvasszuk meg a kötél végét, hogy egyben maradjon. Ezzel elkészült a saját gyártású ugrókötél.

Bármilyen fajta kötelet válasszunk is, a Galco Kötél webáruházban, eladó kötelek a gyártótólvásárolhatók meg. Nézzünk szét a széles palettán, hátha egyéb eszközöket is gyárthatunk az itt található kötelekkel.

Összegezve

Elmondhatjuk, hogy vannak olyan eszközök és játékok, amelyeket saját magunk is elkészíthetünk egy kis kreativitással. Így biztosan egyedi sporteszközhöz juthatunk.