Spirálstabilizáció: az egészséges hát titka


A spirálstabilizáció, röviden SPS, egy olyan gerincterápiás módszer, amelyet Dr. Richard Smisek prágai neurológus fejlesztett ki és finomított több mint 30 évnyi munka során. Ma már 18 országban tanítják és alkalmazzák ezt az izomlazító, erősítő és nyújtó módszert, amely az egészséges gerinc és a fájdalommentes élet kulcsa lehet.


Mi is az spirálstabilizáció?


A lényege az, hogy olyan izomcsoportokat aktivál és erősít, amelyeket a hétköznapi életben kevésbé használunk. Ezek a testünkön keresztül futó izmok, amelyeknek fontos szerepe van a gerincünk stabilitásában és a helyes testtartás fenntartásában. A gyakorlatok segítségével ezek az izmok aktívabbá, miközben a túlfeszült, gyengült izmok erősödnek és lazábbá válnak. Ennek eredményeként a gerincünk megtartja az optimális pozícióját, és a fájdalom csökken.


Hogyan működik?


Az SPS alapelve az, hogy helyrehozza azokat a deformitásokat és eltéréseket, amelyeket a modern életmód okozhat a testünkben. Az ülő életmód, a hosszú órákat a számítógép előtt vagy az íróasztalnál töltött idő miatt gyakran előfordul, hogy az izmaink elgyengülnek, megrövidülnek, vagy túlfeszülnek. Ez káros hatást gyakorolhat a gerincünk és a hátunk egészségére.

A gerinsstabilizáló gyakorlatok segítségével a ferde hasizmok aktiválódnak, a gerinc menti izmok pedig lazulnak. Emellett a gerinc felfelé történő nyújtása elősegíti a porckorongok helyes táplálását és hidratálását. A gyakorlatok révén az izmok megerősödnek és hosszabbak lesznek, ami segít a testtartás javításában és a fájdalom csökkentésében.


A spirálstabilizáció jelentősége


A gyakorlatsor rendkívül fontos szerepet játszhat az egészséges hát fenntartásában és a gerincproblémák megelőzésében. Az ülő életmód, a rossz testtartás és a stressz mind olyan tényezők, amelyek hosszú távon károsíthatják a gerincet és a hátat. Segít ellensúlyozni ezeket a hatásokat, és elősegíti a gerinc és a test megfelelő működését.

Fájdalommentes élet


Ez egy hatékony és természetes módszer az egészséges gerinc és a fájdalommentes élet eléréséhez. Dr. Richard Smisek munkájának köszönhetően az SPS ma már szerte a világon elérhető és alkalmazható. Ha hosszú távú egészség és jólét a cél, az SPS lehet az egyik kulcs ehhez a célnak a megvalósításához.


Az egészséges gerinc titka: spirálstabilizáció


A spirálstabilizáció egy olyan rendszeresen végezhető gyakorlat, amely segít felépíteni és fenntartani egy erős és stabil spirális izomrendszert a gerinc körül. A mindennapi gyakorlással, mindössze napi 15-20 perc elegendő ahhoz, hogy ez az izomrendszer megfelelően működjön. Az SPS nemcsak a hát egészségét és stabilitását javítja, emellett tehermentesíti a gerincoszlopot is, mivel a gyakorlatok során a csigolyák közötti tér növekszik, csökkentve a porckorongokra nehezedő nyomást.


Mire Jó az SPS?


Számos előnnyel járhat azok számára, akik rendszeresen gyakorolják:

Gerincferdülés és porckorongsérv megszüntetése. Előnyös azoknak, akik gerincferdüléssel vagy porckorongsérvvel küzdenek, a tünetek enyhítésében és a probléma kezelésében.

Porckopás kezelése: a csípő- és térdízületekben jelentkező porckopás esetén az SPS gyakorlatok segíthetnek a fájdalom enyhítésében és az ízületek állapotának javításában.

Hátfájás, derékfájás és nyakfájás: a spirálstabilizáció segíthet az általános hátfájás, derékfájás és nyakfájás enyhítésében, és hozzájárulhat a hosszú távú fájdalommentes élethez.

Tartásjavítás: a fiatalok és a felnőttek számára is az SPS segíthet a helytelen testtartás korrigálásában, amely hosszú távon fájdalmakhoz és problémákhoz vezethet.

Egyéb egészségügyi problémák: az SPS hozzájárulás lehet a hallux valgus (bütyök), lúdtalp, inkontinencia, szétnyílt hasizom, Scheuermann kór és egyéb egészségügyi problémák esetén is.


Kinek ajánlott Az SPS?


Mindenki számára ajánlott, függetlenül az életkoruktól vagy nemüktől. Még a gyerekek is elsajátíthatják és gyakorolhatják. Különösen ajánlott azoknak, akik:

 • Sokat ülnek vagy állnak a munkájuk miatt.
 • Gyakran cipelnek nehéz terheket (például anyukák).
 • Sok időt töltenek a telefon vagy számítógép előtt.
 • Fáj a hátuk, derekuk vagy nyakuk.
 • Egyoldalú sportot űznek.
 • Merevek az ízületeik.
 • Szükségük van egy könnyen elsajátítható és hatékony mozgásformára.
 • Azon a ponton vannak, hogy a gerincműtétre van szükségük.
 • Erősíteni szeretnék a felsőtestüket.
 • Inkontinenciával küzdenek.
 • Szülés után szétnyílt a hasizmuk.
 • Jobb életminőséget szeretnének elérni.


Az SPS rendszeres gyakorlásával mindenki hozzájárulhat a gerince egészségéhez és a fájdalommentes élethez, miközben javítja a testtartását és erősíti az izomzatát. A gyakorlat egyszerű, hatékony és hosszú távon kifizetődő befektetés az egészségünkbe és a jó közérzetünkbe.