Superfoods, a csodás bőrért

Az egészséges életmód igen fontos része a táplálkozás és a bőrünk, ha szeretnénk, ha nem mindent elárul erről. Ha megfelelő táplálékot biztosítunk a számára ragyogó simasággal hálálja azt meg. Ha ragyogó bőrre vágyunk sokat tehetünk érte superfoodok fogyasztásával. Az egészséges, hasznos zsírokban, C-vitaminban és antioxidánsokban gazdag, magas kollagén tartalmú és aminosavakkal teli ételek fogyasztása szép bőrt eredményez.
A szép bőr titka valójában nem is titok. A természet gazdag kincsestárában a zöldségekben és a gyümölcsökben minden benne van amire a bőrünknek szüksége van.

A bőrünket csodásan fiatalon tartó ételek:

Avokádó: Magas omega-9 tartalmának köszönhetően hamvassá varázsolja a bőrt, gyulladáscsökkentő és regeneráló hatású. Segíti a bőr hidratációját, élettel telibbé és rugalmasabbá téve azt. Nem csak elfogyasztva fejti a jótékony hatását. A bőrre kenve is gazdag tápláló anyagokat juttathatunk a szervezetünkbe a segítségével.

Lazac: Az olajos halak általában így a lazac is magas omega-3 zsírtartalommal rendelkeznek és más egyéb a szervezetünk számra hasznos zsírt is tartalmaznak, amelyek belülről táplálják a bőrt. A többszörösen telített zsírsavak a nap káros sugarai ellen nyújtanak védelmet, hidratálnak és regeneráló hatásúak.

Áfonya: ahhoz, hogy valóban ragyogó legyen a bőrünk, a bevitt antioxidánsok mennyiségére is ügyelnünk kell. Az áfonya nagy mennyiségben tartalmazza így, ha elegendőt fogyasztunk a gyümölcsből akkor ezzel elegendőt juttatunk a szervezetünkbe ebből a fontos anyagból és a bőr legpusztítóbb ellenségeit a szabadgyököket semlegesítjük. Ezzel megelőzhetjük a száraz ráncos bőr kialakulását. Az áfonya másik a bőrt szebbé tevő alkotórésze az A vitamin, amely a bőr olajszintjének a szabályozásában vállal főszerepet és a pattanások kialakulásának esélyét is csökkenti.

Dió: finom íze mellett magas Omega 3 zsírsav és B vitamin tartalma teszi értékessé. A dióolaj hidratálja és nyugtatja, táplálja a bőrt egészségesebbé és rugalmasabbé téve azt.

Paradió: magbele jóízű és tápláló finomság, amely túlnyomórészt telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Kalcium, kálium, magnézium, foszfor, vas és szelén tartalma teszi még értékesebbé. A bőrünk szépségére leginkább a szelén van hatással antioxidáns tulajdonsága miatt.

Csontleves: magas kollagéntartalma a legfőbb bőrtápláló tulajdonsága, de aminosavak, kalcium és magnézium teszi még hatékonyabbá. A hosszú főzési idő alatt a csontból kifő a kollagén és zselatin lesz belőle, amely az emésztőrendszerre is pozitív hatással van. Nem véletlen, hogy a beteg ember menüjéből sem maradhat ki a húsleves vagy csontleves.

Citrom: közismert magas C-vitamin tartalma és a szabad gyökök semlegesítésében is fontos fegyverünk. A kollagén és elasztin termelésben is részt vesz. Lúgosít, a lebomlásakor a benne lévő ásványi anyagok lúgosítják a vért és helyreállítják a pH értékét, ami a bőrünket is szebbé, hidratáltabbá, egészségesebbé teszi.

Kurkuma: a legfőbb tulajdonsága a gyulladáscsökkentő hatása. A gyulladt bőr amellett, hogy fájdalmas és esztétikailag sem kívánatos, hosszú távon pedig a bőrt ráncossá, túl korán öregedővé teszi. A húslevesünket is illatossá és aranysárgává varázsolja és nem utolsó sorban az ekcéma elleni harcban is mellettünk áll.

Extraszűz olívaolaj: számos jótékony hatása miatt került fel a listára. Az egészséges haj és bőr egyik legfőbb segítője. Kiváló hidratáló hatással rendelkezik, emiatt a száraz bőrűek számára nélkülözhetetlen. Regenerál, feszesít, hidratál a bőrt puhává és simává teszi. Egy evőkanál olívaolaj összekeverve egy tojássárgájával és egy kanál mézzel kikeverve remek arcpakolás, de a hajunk is hálás lesz érte.

Zöld tea: csodás bőrregeneráló, sejtmegújító hatású ital, számos szépségápolási készítmény fontos összetevője. Fontos segítőtársunk a pattanások elleni küzdelemben, csökkentve a faggyútermelést és a ráncainkat is halványítja. Kedvelt ital élénkítő hatása miatt is.

Paradicsom: kettévágva egy szép érett paradicsomot végig simítva vele az arcbőrünket harcba szállhatunk a pattanások és a mitesszerek ellen. ezt néhány héten át alkalmazva a hegeket is elhalványíthatjuk. Zsíros bőrűek számára pórusösszehúzó hatása miatt ajánlott.

Uborka: bármilyen formában fogyasztva sima és üde bőrt érhetünk el.

Káposzta: vitaminok gazdag tárháza, amely A-, B-, C- és K-vitamint tartalmaz és alacsony kalóriatartalma miatt diétázók számára ajánlható. Ha rendszeresen fogyasztjuk azzal sokat teszünk a bőrünk egészségért és üdeségéért.