Tippek a gyors angol tanuláshoz

Ha gyorsan akarsz angolul tanulni, keményen és okosan kell dolgoznod. Ha a legjobb esélyt akarod adni magadnak a minőségi tanuláshoz, akkor ismerned kell az információk gyors felvételének – és megtartásának – titkait.

Hogy beindítsd a tudáselszívás folyamatát, íme 8 tipp, amelyek segítségével maximalizálhatod a tanulási élményt.


1, Ragadj bele!

Ne habozz, csak beszélj! Minél többet ülsz és gondolkodsz, annál nehezebben fogsz beszélni. Győződj meg róla, hogy minden alkalommal, amikor lehetőséged adódik angolul beszélni, megteszed – jegyezd fel, hogy hányszor járulsz hozzá az angolórákon, és próbáld meg megduplázni ezt a számot a következő alkalommal. Ezért óriási előny, ha az angol nyelvtanulást nyelviskolában végzed, hiszen folyamatosan beszélhetsz és gyakorolhatsz.


2, Ne kérj bocsánatot


Azt mondani, hogy “sajnálom, de nem beszélek angolul”, mert félsz a hibáktól, abszolút nem szabad. Ne feledd, hogy tanulsz, és ez azt jelenti, hogy eleinte szabad hibáznod vagy félmondatokat alkotnod. Ahelyett, hogy egyszerűen azt mondanád, hogy nem beszélsz angolul, és elzárkóznál a lehetőség elől, próbáld ki az olyan mondatokat, mint például: “Sajnálom, megismételné/lassabban beszélne/ másképp mondaná?” vagy “Megmagyarázná?”. Fordítsd a helyzetet egy újabb gyakorlási lehetőséggé.


3, Ne félj a hibáktól!


A félelem akadályozza a tanulást – ráadásul feleslegesen. Ha visszafogod magad, mert attól félsz, hogy az emberek kinevetnek, vagy tökéletes a nyelvtani szövegértésed, de valójában nem tudsz beszélgetni, akkor egyszerűen csak lassítod a fejlődésedet. Ne feledd, hogy abszolút mindenki, aki valaha is tanult nyelvet, követett el hibákat, érezte magát butának, és úgy gondolta, hogy nem olyan jó, mint a többiek az osztályban. A hibák és a tévedések csak egy folyamat, amin keresztül kell menned a tanuláshoz – tehát ha nagyszerű angolul beszélő akarsz lenni, akkor rengeteget kell belőlük elkövetned!

4, Ne add fel!


Mint minden új készségnél, amit megpróbálsz megtanulni, lesz egy időszak, amikor úgy érzed, hogy soha nem fog menni. Senki sem születik úgy, hogy tud angolul, de mint minden készség, minél többet és minél tovább gyakorolsz, annál jobb leszel. Gondolj magadra úgy, mint egy edzésben lévő sportolóra – ha át akarod lépni a vonalat, akkor gyakorolnod kell.


5, Ne fordíts “szóról szóra”!

Ha minden egyes szót, amit hallasz, lefordítasz az anyanyelvedre, akkor nagyon lelassítod a fejlődésedet. Ehelyett inkább koncentrálj azokra a szavakra, amelyeket megértesz, és használd fel a beszélgetés során előforduló összes kontextuális támpontot, a gesztusoktól és arckifejezésektől kezdve az ezzel egyidejűleg zajló képeken és cselekvéseken át.


6, Hallgass meg mindent!


Ha csak szigorú nyelvtani szerkezetek vagy szavak önmagukban történő meghallgatása esetén figyelsz, akkor nehezebben fogsz fejlődni. Sokkal jobb, ha megtanulod megérteni a mondatokat, mivel ez adja meg a folyékony beszédkészséget. Ezt úgy teheted meg, hogy angol filmeket, tévét, hangoskönyveket és rádiót hallgatsz – így a könyvekből való tanulás helyett a tényleges angol nyelv megértését fogod tudni felvenni.

7, Készíts jegyzeteket


Hasznos lehet, ha egy jegyzetfüzetet tartasz magadnál – vagy jegyzetelő alkalmazást használsz a telefonodon -, hogy le tudd írni az egész mondatokat, amiket hallasz. Akár azért, mert még nem értesz valamit, akár azért, mert úgy gondolod, hogy ez egy jó kifejezés, és újra használni akarod majd, ha feljegyzed, akkor sokkal valószínűbb, hogy emlékezni fogsz rá, amikor szükséged lesz rá – és hogy egész kifejezéseket fogsz tudni használni, nem csak egyes szavakat.


8, Tűzz ki magad elé célokat, és legyenek világos céljaidAhhoz, hogy megőrizd a perspektívát és motivált maradj, szem előtt kell tartanod, hogy miért csinálod, amit csinálsz.

Mik a céljaid? Pl. hogy képes legyél angolul tanulni, hogy megtanulj egy új nyelvet, szeretnél angol nyelvű országokba utazni, angol nyelvű országban fogsz dolgozni?

Mik a céljaid? Mennyi időt szeretnél angolul tanulni, milyen tanulási módszereket szeretnél használni, honnan fogod tudni, hogy mikor jutottál el egy olyan pontra, amivel elégedett vagy?