Van kiút a pánikból!

Pánikbetegséggel és szorongásos problémákkal több, mint 12 éve foglalkozom pszichológusként. Ezekkel a problémákkal keresnek fel a legtöbben, így vált az egyik szakterületemmé a téma. Rendkívül szeretek ezzel a területtel foglalkozni, mivel sok pozitív visszajelzést kaptam, és sok esetben az érintettek nem is gondolták volna mennyire egyszerű kijönni ebből az állapotból. Sokkal valószínűbb, hogy megoldást találunk egy problémára, ha tudjuk, hogy tulajdonképpen mi is az, amiben szenvedünk, melyek az okai és milyen folyamatok zajlanak a háttérben.

A pánikroham kezelése

A pánikbetegség rengeteg embert érint és nagyon ijesztő tünetekben tud megnyilvánulni, mint például légszomj, szapora szívverés, halálfélelem vagy mellkasi fájdalom. Azonban talán a legrosszabb mégis az, hogy váratlanul, szinte előjel nélkül törnek rá az érintettre, ezzel is fokozva a betegségtől való félelmet.

A pánikbetegség egy komplex élettani, érzelmi, tudati folyamat, amelyben rengeteget tud segíteni, ha minél többet tudunk a testünkről, ha tisztában vagyunk mi-miért történik, illetve, ha tudatában vagyunk, hogy nálunk mi váltja ki leginkább a pánikrohamokat.

A pánikbetegség összefoglaló fogalom

A pánikbetegség egy összefoglaló fogalom, a külföldi szakirodalmak több típusát is megkülönböztetik. Ez alapján elsődleges, másodlagos vagy szorongásos és kognitív pánikról beszélhetünk.

Ha mondjuk valakinek az első tünete abban nyilvánul meg, hogy nem kap levegőt, úgy érzi, mintha ráültek volna a mellkasára és mindig így kezdődnek a rohamai, akkor ő elsődleges vagy primer pánikbetegséggel rendelkezik.

Szorongásos pánik

A másodlagos pánik vagy szorongásos pánik esetében nem az előbb említett módon kezdődnek a tünetek és a tünetektől való megijedés hatására a tünetek fokozódnak. Ezt általában már egy stresszhelyzet váltja ki és a pánikbetegség a válaszreakció erre a helyzetre. Azonban mind a pánikbetegség kezelése mind a lefutása teljesen más, mint a klasszikus vagy elsődleges pániknak, így ezért érdemes elsősorban megtudni, hogy az érintettnek melyik típusú pánikbetegsége van és nem egy gyűjtőfogalomként ráhúzni, hogy „simán” pánikbeteg. Ráadásul a pánikbetegség összetettsége miatt nem ritka, hogy téves diagnózis kerül meghatározásra, a probléma nem javul, az érintett pedig teljesen elveszítheti a reményt, hogy valaha is kiszabadul ebből az állapotból. Sok olyan állapot van, amivel össze lehet téveszteni a pánikbetegséget, ilyen például többek között a hipoglikémiás roham, a vérnyomás leesése vagy a mellékvese kimerülése.

A kiváltó okokat kell megkeresni és megszüntetni

Véleményem szerint nem kizárólag a tünetek kezelését kell elsajátítani, hiszen az csak felületes enyhülést fog hozni, hanem fontos megnézni a háttérben húzódó okokat és ez alapján átfogóan rendbe tenni az életünket. A szorongásos tünetek általánosan az életmódunkra és egyensúlyvesztett állapotunkra történő reagálása a testünknek. Érdemes lehet úgy gondolni a tünetekre, mint amelyek támogatják a test normál működését, így máris kevésbé lesznek félelmetesek. Ha jobban belegondolunk a testünk számos módon képes minket segíteni, elég, ha átgondoljuk, milyen lenne, ha nem éreznénk fájdalmat. Nem tudnánk megmondani, hol van probléma a testünkkel vagy nem vennénk észre, ha mondjuk valami tűzforróhoz értünk, nem engednénk el, így kárt okoznánk magunkban. A tünetek tehát csak jelzések, hogy arra az adott életterületre vagy bizonyos szituációra érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk, ami elvezethet a megoldáshoz.

Érdemes szakember segítségével jobban megismerni magunkat és a testünk működését, hogy át tudjuk látni milyen folyamatok/élethelyzetek, milyen reakciót váltanak ki belőlünk és ezek mentén induljunk el a gyógyulás útján.

A pánikbetegség súlyossá is válhat

Sokan éveken át pánikbetegségben élnek és gyakran már olyan erősek a tüneteik, hogy már az otthonukat sem képesek elhagyni, így nagyon jó érzéssel tölt el, ha tudok segíteni.

Annak érdekében, hogy olyan embereknek is tudjak segíteni, akik bizonyos okokból nem tehetik meg, hogy felkeressenek egy szakembert, elkészítettem a Pánikbetegség online kurzust, amelyben nagyon sok olyan dolgot elmondok a pánikbetegség kezléséről, a pánikroham kezeléséről és a szorongásról, amelyet az elmúlt több, mint 12 évben tapasztaltam meg a klienseimnél.

Az online kurzus azok számára is jó megoldás lehet, akik nehezen bíznak meg egy szakemberben, azonban szeretnének kiszabadulni a pánikbetegség béklyóiból.

Holisztikus szemléletű pánikkezelés

Az általam alkalmazott módszer holisztikus szemléletű, ami magában foglalja a medikális szemléletet is, azonban nem kizárólagosan orvosi szemléletű. Azt tapasztaltam, hogy a pánikbetegség holisztikus kezelése az, amely meghozza az áttörést és rávezeti az érintetteket, hogy van kiút a pánikból!

Andrasibetty.com