Hogyan legyünk sikeresebbek?

A sikeres ember ott van bennünk. Aki képes küzdeni a céljaiért és megvalósítja őket, megoldja a problémáit, sok pénzt teremt. A magánéletét is egyensúlyban tartja és reggel mosolyogva energikusan ébred. Esténként elkönyveli a sikereket, hálatelt szívvel tér nyugovóra és örömmel várja a másnapot. Mindannyian erre vágyunk, de akkor miért nem teljesen így élünk?

Tudatalatti működéseink hatása

Miért szabotáljuk magunkat tudat alatt? Sokan kételkednek ennek a létezésében és ha valami nem sikerül akkor csak a szerencse hiányára panaszkodnak és akkor ezt teszik, ha sorozatos kudarcok érik őket. Ebben az esetben pedig az is elegendő lehet a változáshoz, ha a megvizsgáljuk a gyermekkori mintáinkat és ami már nem szolgál elengedjük. Önismeret nélkül ez nem kivitelezhető feladat és az önismeret fejlesztés is segíthet rálátni a rejtett mintáinkra.

Szeretetből is lehet ártani?

Él bennünk több olyan hitrendszer is, amely tudattalanul arra kényszerít, hogy ne válasszuk igazán a változást, ne valósuljanak meg a céljaink, vágyaink. Valójában nem a sors a mostoha hozzánk, hanem mi magunk vagyunk azok magunkhoz. Ami segíthet a változásban az, ha dolgozunk az önismeretünkön. Ha végig gondoljuk beláthatjuk, hogy mennyi énvédő programot futtatunk, amelyeket a környezetünktől kaptunk az esetlegesen felbukkanó veszélyek elkerülésére. Például: Vigyázz magadra! Ne tegyél ostobaságokat! Ne hagyd, hogy hülyét csináljanak belőled! Jó legyél! Ne bízz meg senkiben! ezek az intő paradigmák teljesen átszővik az életünket. Mindezt pedig csupán féltésből, szeretetből mondják a szüleink, mivel nem lehetnek mindig ott velünk. Ez gyermekkorunkban jól működhet, de felnőttként önkorlátozó, önszabotáló hitrendszerré alakulnak. Ezek a programok óvatosságra, megfontoltságra predesztinálnak akár túlságosan is. „Járt utat a járatlanért el ne hagyj!” Azaz maradj a helyeden, ne vállalj semmilyen kockázatot, akkor nem történhet veled semmi baj.

Ha visszafognak minket tinédzserkorban…

Kamaszkorban elindul ebből a programból való kitörési és önfelszabadítási igény. Ennek az eredménye leginkább attól függ, a szülők mennyire engedik megtapasztalni felszabadítani a gyermekükben rejlő kreativitást, lehetőségeket, különleges képességeket. Ha tinédzser korban letörik az ember felfedező, kezdeményező kedvét, nyiladozó önbizalmát nem meglepő, ha felnőttfejjel már nem lesz semmi önbizalma és amihez mégis hozzákezd sem sikerül.

Ha a jelenben nincsen elég önbizalmunk mert a cselekvésben akadályoznak az önkorlátozó hitrendszereink, még nincs minden veszve, hiszen önismereti munkával leépíthetjük ezeket, erőt és kompetenciát szerezve a kitőzött céljaink megvalósításához. A tudatosan a lehetőségekre és a megoldásokra koncentrálva, a félelemek és s kifogások helyett.

Online tanácsadást is kérhetünk

Gondot szokott az is okozni, ha érdemtelennek tartjuk magunkat mert tudat alatt nem hisszük el, hogy jár nekünk, pedig nagyon vágyunk rá. Úgy érhetjük el, hogy ezt a hibát elkerüljük, hogy megadjuk másoknak az örömöt, boldogságot, szerelmet, tudást, gazdagságot, így már nem akarjuk majd tönkre tenni a saját életünkben. Nézzünk rá őszintén futnak-e ilyen önszabotáló programjaink és ha igen akkor önismereti munkával szabaduljunk meg tőlük. Ha bizonytalanok vagyunk online konzultáció segítségével fény derülhet ezekre és találhatunk rá megoldást. A korlátozó hiedelmeket lecserélhetjük pozitív teremtő megfelelőjükre. Az ismételten felbukkanó gondokkal kapcsolatosan a legfontosabb az éberség és az, hogy saját magunkkal legyünk őszinték.

Jellemző esetei ennek:

  • Váratlan nagy összegű pénzhez jutunk, majd ezzel párhuzamosan jön egy nagy összegű váratlan kiadás
  • a nagy szerelemről hamar kiderül, hogy pontosan olyan, mint az eddigiek
  • akikben megbízol, mindig becsapnak

Megoldások

  • Ismerjük fel és írjuk le az önkorlátozó, szabotáló hitrendszereinket
  • Írjuk össze a vágyainkat, terveinket, erősítsük a különleges képességeinket.
  • Legyünk rá éberek, ha kiesünk a szerepünkből.

Tűzzük ki a célt!

  • Folyamatosan fejlesszük az önismeretünket, így teremthetjük meg a szabad, boldog, gazdag életünket.
  • Választhatunk győztesek akarunk lenni vagy vesztesek.
  • Ez egy cselekvő valóság, cselekednünk kell, hogy elérjük a céljainkat.