Milyen költségekkel számolj házasságkötéskor?

Mikor pároddal elhatározzátok, hogy kimondjátok az igent, még nem sejtitek, mennyi szervezés következik. Mielőtt meghozzátok az esküvővel kapcsolatos döntéseket, javasolt összeszámolni a költségeket. Cikkünkben összegyűjtöttük azokat a tételeket, melyekkel kalkulálnotok kell.

A ceremónia költségei

A legfontosabb, hogy hol és hogyan mondjátok ki a boldogító igent. A helyi házasságkötő teremben vagy egy mesés szabadtéri helyszínen? Először tájékozódjatok az árakról.

A polgári szertartás

A polgári szertartásnál számolnotok kell az anyakönyvvezető díjával, a helyszínbérlettel és a díszítéssel. Egy átlagos, hétvégi szertartásért általában mindennel együtt 30-70.000 forintot kell fizetni. Csökkenthetitek a költséget, ha munkaidőben, azaz hétköznap zajlik a házasságkötés. Ha azonban külsős helyszínre vágytok, a fenti összeg akár többszöröse is lehet a fizetendő díj.

Az egyházi szertartás

Talán nem sejtitek, de az egyházi szertartásért is fizetni kell. Ez egyháztól és templomtól függően változhat. Alapvetően 20-40.000 forinttal számoljatok.

Öltözködés, smink, frizura az esküvőre

Miután a ceremónia helyszínét lefoglaltátok, gondolnotok kell arra, mit viseltek a nagy napon. Ne ezen spóroljatok! Később, a felvételeket nézve is legyetek elégedettek a látvánnyal.

Menyasszonyi ruha

A legborsosabb tétel minden esetben a menyasszonyi ruha. Érdemes legalább 5-10 szalonban érdeklődni az árakról. Egyes ruhaszalonok éves kiárusítást tartanak, ilyenkor jó áron vásárolhattok csodás ruhákat. Ugyanakkor a varratás is jó lehetőség, sok esetben olcsóbb lehet a kölcsönzésnél. Mindent figyelembe véve a menyasszonyi ruhára 150-500 ezer forinttal számoljatok.

Vőlegény öltöny

A vőlegény öltöny kiválasztása lényegesen egyszerűbb és olcsóbb is. Akár már 50.000 forintért kaphattok szép öltönyt. A határ természetesen itt is a csillagos ég.

Koszorúslány ruhák

A legtöbb menyasszony a koszorúslányok ruháját is kifizeti. Erre koszorúslányonként 20-50.000 forintot érdemes számolni.

Menyasszonyi frizura, smink

Akár szerényen, akár többszáz fő előtt köttök házasságot, a menyasszony frizurájára és sminkjére érdemes időt és pénzt áldozni. Erre mindösszesen, előzetes próbával együtt, 30-50.000 forintot kell szánni.

Meghívók az esküvőre

Amikor összeállt a vendéglista, ideje a meghívókra is gondolni. Magatok is tervezhetitek és nyomtathatjátok a kis kártyákat. Persze bízhatjátok cégre: választhattok sablonból vagy terveztethettek egyedi grafikát. Döntésetek függvényében 350-2.500 forintba kerül majd egy darab meghívó.

Jegygyűrűk és karikagyűrűk

A karikagyűrűk az örök hűséget és elkötelezettséget szimbolizálják. Életetek végéi viselni szeretnétek őket, ezért időtálló és nektek tetsző darabokat válasszatok. A karikagyűrű árak változóak, de általában 150-350.000 forintot kell szánnotok erre a célra.

Ajándékok

A házasságkötés alapkellékei a szülőknek és a vendégeknek szánt ajándékok.

Szülőköszöntő ajándék

Az édesanyáknak legtöbben virággal, az édesapáknak pedig szeszes itallal kedveskednek. Természetesen akadnak egyedibb meglepetések is. Bárhogy is, szülőköszöntésre legalább 20-40.000 forinttal fogtok fizetni.

Köszönőajándék

A többi meghívottnak apró köszönőajándékot illik adni. Ennek darabja 300-1000 forint.

Fotós, videós

Életetek nagy napját bizonyára szívesen visszanéznétek majd. Ha jó minőségű felvételeket szeretnétek, akkor kérjetek fel egy profi fotóst és egy videóst is az eseményre. A fotósok és videósok is általában 100-600.000 forintos áron vállalják a házasságkötés megörökítését. Az ár nagyban függ attól, hogy szeretnétek-e, ha az azt követő vacsorán vagy lakodalmon is készítsenek felvételeket.

További szolgáltatások

A fenti listában azok a tételek szerepeltek, melyek egy egyszerű házasságkötésnél is lényegesek. Ha a ceremónia után vacsorára vagy zenés mulatságra is meghívjátok a násznépet, a következő költségekkel is számoljatok:

  • Étel- és ital 15-20.000 Ft/fő
  • Menyasszonyi torta 1000-1500 Ft/ szelet
  • Teremdíszítés 100-500.000 Ft
  • Emlékkönyv 10-15.000 Ft
  • Vőfély vagy ceremóniamester 150-500.000 Ft
  • Zenész 150-500.000 Ft
  • Gyűrűpárna 10-15.000 Ft
  • Szállás a vendégeknek 8-10.000 Ft/fő

Összegezve: A fenti lista segítségével elkezdhetitek a házasságkötés költségeit összeszámolni. Látható, hogy abban az esetben, ha csak polgári és templomi szertartást szeretnétek lakodalom nélkül, körülbelül 5-600.000 forintból jön ki a házasságkötés. Persze ez az összeg többszörösére emelkedhet, ha szeretnétek lakodalmat vagy különleges helyszínre tervezitek a szertartást